De foruroligende tilstande fremgår af en opsigtsvækkende artikel i Altinget i dag. Forskning viser, at meget få, der anmelder en arbejdsskade forårsaget af dårligt psykisk arbejdsmiljø, altså fx mobning, chikane, eller fx trusler, oplever, at der efterfølgende sker ændringer.

? Medarbejdere klager over elendigt psykisk arbejdsmiljø ? men der sker ikke en dyt. Det er tydeligt at se for enhver, at Arbejdstilsynet ikke har ressourcerne til at opsnappe årsagerne til det dårlige psykiske arbejdsmiljø. Derfor er det også fuldkommen grotesk, at regeringen sidste år skar 125 stillinger fra Arbejdstilsynet ? og fjernede de særlige tilsyn med netop psykisk arbejdsmiljø, siger Morten Skov.

? Flere og flere lønmodtagere arbejder i dårligt psykisk arbejdsmiljø og bliver syge af det. Det skal forbedres, for alle har ret til et sundt og sikkert arbejdsmiljø. Første skridt på den vej er, at Arbejdstilsynet øjeblikkeligt skal have flere ressourcer og nye kompetencer, der kan opspore kilderne til det dårlige psykiske arbejdsmiljø, siger Morten Skov.

Medarbejderrepræsentanterne skal uddannes bedre
Forskningen viser, at de medarbejdervalgte arbejdsmiljørepræsentanter ofte ikke er med i løsningen af problemerne, og hvis de er, gør de ofte ikke gavn.

? Det er meget skidt, at arbejdsmiljørepræsentanterne ikke inddrages. Virksomhederne har pligt til at uddanne deres arbejdsmiljørepræsentanter, så de kan bidrage til at løse problemerne for deres kolleger. Ellers er ordningen jo meningsløs, siger Morten Skov.

Virksomhedernes arbejdsmiljørepræsentanter har pligt til at deltage i et tredages kursus i det første år og har ret til to ekstra kursusdage. De følgende år har virksomhederne pligt til at tilbyde arbejdsmiljørepræsentanterne 1,5 dages kursus, mens arbejdsmiljørepræsentanterne har ret til at deltage i disse kurser.

Kontakt: Pressekonsulent Anette Bindslev, tlf. 23 38 42 14.