Torsdag eftermiddag gæstede den europæiske fagbevægelses (EFS) kommende generalsekretær, Luca Visentini, NFS-kongressen i Køge, hvor han diskuterede, hvordan EFS bliver rustet til fremtiden.
Den samlede europæiske fagbevægelse er fælles om mange centrale områder og problematikker, såsom den sociale dialog på europæisk niveau, arbejdsmiljø og medarbejderrepræsentation. Hvordan man sikrer de bedst mulige lønforhold, er der imidlertid forskellige ønsker om, hvor nogle landes fagbevægelser ønsker en lovfastsat mindsteløn, mens andre ikke gør. Herunder de nordiske organisationer.
I den forbindelse opfordrede Visentini de nordiske organisationer til fortsat at deltage og spille en central rolle i den samlede europæiske fagbevægelse:
"De nordiske organisationer har historisk set haft stor succes, men jeg vil gerne opfordre til, at Norden ikke lukker om sig selv og sin aftalemodel. Den samlede europæiske fagbevægelse har brug for sine nordiske kolleger", sagde Luca Visentini, kommende generalsekretær i EFS.
Den udmelding mødte forståelse hos FTF-formand Bente Sorgenfrey, der opfordrede NFS-organisationerne til at udvise mere forståelse for især de sydeuropæiske fagorganisationers ønsker:
"Vi skal ikke have lovfastsat mindsteløn, medmindre vi ønsker det i de nordiske lande. Men vi skal også passe på, at debatten ikke bliver for lukket. Vi møder stor forståelse for vores model, så det mindste vi kan gøre er at gengælde forståelsen for vores sydlige kolleger, som har brug for at få hævet deres lønninger", sagde FTF-formand Bente Sorgenfrey.
NFS-kongressen rundes af fredag med en debat om netop presset fra Europa på de nordiske lande og aftalesystemerne.
Økonomisk styring, pres på lønområdet samt arbejdsretlige spørgsmål står i centrum for debatten, hvor de nordiske organisationer drøfter, hvordan de skal agere i fremtiden og spille en fortsat stor rolle i EFS, som ønsket lød fra Luca Visentini.
"Vi, i de nordiske organisationer, skal kunne gå på to ben i den her debat. På den ene side skal vi bevare, værne om, men også udvikle vores nordiske model. På den anden side skal vi støtte og hjælpe vores europæiske kollegaer med at få bedre vilkår i deres lande – uden det sker på bekostning af de resultater, som vi har opnået i Norden", sluttede FTF-formand Bente Sorgenfrey