Data er fremtidens råstof, fortalte Bo Dahlbom, professor og forskningschef ved IT-universitetet i Göteborg, i sit oplæg på NFS-kongressens dag to.
Den betragtning er der mange forskere, erhvervsdrivende og politikere der deler, og data indeholder i det hele taget et stort potentiale for borgere, virksomheder og offentlige institutioner. Vores data kan f.eks. også bidrage til kræftforskning, nye behandlingsmetoder til patienter i sundhedsvæsenet og hjælpe virksomheder med at udvikle skræddersyede produkter til forbrugere og institutioner.
I Danmark er vi godt i gang med at koble os på data-udviklingen, og FTF har det som vision, at vi skaber et endnu bedre samarbejde og mere innovation mellem det offentlige og private, såkaldte OPI, på dataområdet. Derfor har FTF bl.a. bakket op om Vækstrådet, der tilbage i marts satte fokus på "sandkasseforsøg", der kan udvikle den offentlige sektor og bidrage til vækst i den private sektor. I den kommende tid vil FTF øge fokus på dataområdet endnu mere.
Producenterne af data er os alle sammen. Vi efterlader digitale fodspor, hvad enten vi åbner vores netbank, et socialt medie eller booker vores næste flyrejse til udlandet. Derfor er data også et personfølsomt område og det er vigtigt, at den øgede digitalisering og behandling af vores data går hånd i hånd med et højt niveau af persondatabeskyttelse.
EU-Kommissionens forordning ikke den bedste løsning
I Danmark har vi tradition for høj grad af persondatabeskyttelse og fokus på området. De regler, vi har i Danmark, risikerer imidlertid at blive svækket, hvis EU-Kommissionens forordning om persondatabeskyttelse godkendes af Rådet og Europa-Parlamentet.
Det nuværende databeskyttelsesdirektiv tillader nationale tilpasninger, og tillader bl.a. Danmark at have stramme regler for persondatabeskyttelse. En forordning, derimod, vil betyde at beskyttelsesstandarden fastsættes fra EU-side.
Selvom det nuværende forslag fra EU-Kommissionen indeholder en række forbedringer, er der væsentlige uklarheder om forslagets rækkevidde. Data indeholder store muligheder for borgere, virksomheder og samfundsinstitutioner. Det potentiale vil FTF gerne være med til at indfri. Men FTF mener også, at dataens personfølsomme karakter kræver høj grad af beskyttelse. Her så FTF hellere, at EU-Kommissionen fremlagde et nyt direktiv til det nuværende databeskyttelsesdirektiv, frem for en forordning.
På den måde kan vi bibeholde det høje niveau af persondatabeskyttelse, som vi har i Danmark og lave national tilpasning – frem for at forsøge at få en model til at passe på alle de europæiske lande.