Overforbrug er skidt. Underforbrug er opsparing, dikterer vores krise-logik. Men sådan forholder det sig ikke altid – og slet ikke i det offentlige. Her går underforbrug både ud over velfærden og jobbene.
Med finansloven for 2011 indførte den daværende VK-regering sammen med DF og Kristendemokraterne kollektive sanktioner mod kommunerne, hvis de bruger flere penge end budgetteret. Efterfølgende har bredt flertal med alle partier i Folketinget undtagen Enhedslisten, Liberal Alliance og DF gjort sanktionerne permanente med budgetloven, der blev vedtaget i 2012. Politikernes utvetydige budskab til kommunerne er, at de skal holde budgetterne, men de glemte, at underforbrug er lige så slemt som overforbrug. I dag, hvor vi har kommunernes regnskabstal for 4 år med sanktioner, kan vi se, at kommunerne ikke blot har reduceret deres udgifter på velfærd, så de følger budgetterne. De har brugt 1,9 pct. mindre årligt, end de budgetterede serviceudgifter foreskriver. I alt 18 milliarder kroner på fire år.

Det har været med til at mindske velfærden til borgerne – og har kastet flere end nødvendigt ud i arbejdsløshed. Omkring 30.000 arbejdspladser for blandt andre pædagoger, lærere, sygeplejersker, sosu’er, HK’ere og 3F’ere og andre ansatte i kommuner, regioner og stat er blevet nedlagt fra 2010-2014. Det skyldes mange ting, men underforbruget er helt sikkert en medvirkende forklaring. Og det er ikke kun de offentlige job, der er blevet ramt. Underforbruget går også ud over den private sektors vækst, fordi det offentlige køber mindre ind – og fordi højere arbejdsløshed er med til at holde det private forbrug nede. Det koster private job i en tid, hvor alle er enige om, at vi har brug for det modsatte.

LO og FTF taler ikke for, at kommunerne skal bruge flere penge, end de har. Men de skal bruge deres budgetter fuldt ud. Derfor foreslår vi som en del af vores fælles valgkampagne, at Folketinget ændrer sanktionerne, så kommuner og regioner stopper med det systematiske underforbrug. En konkret løsning kan være at lade kommunerne overfører ubrugte midler fra et år til det næste, uden at pengene går tabt.  Det bør både en rød og en blå regering kunne skrive under på.