Regeringen har præsenteret et nyt initiativ, der midlertidigt skal give kontanthjælpsmodtagere et økonomisk incitament til at få et job, der bringer dem ud af offentlig forsørgelse.
Regeringen foreslår, at bl.a. kontanthjælpsmodtagere får mulighed for en skattefri jobbonus på 1.500 kr. om måneden, hvis de kommer i arbejde. Ordningen skal gælde i seks måneder således, at den enkelte kan opnå op til 9.000 kr. over et halvt år. Initiativet er den sidste brik i regeringens seneste vækstinitiativer.
Jobbonussen skal være gældende for perioder med beskæftigelse i 2. halvår af 2015. Den udgør 10 pct. af den månedlige lønindkomst og kan max. udgøre 1.500 kr. om måneden.
Målgruppen er kontant- og uddannelseshjælpsmodtagere, herunder personer i integrationsprogrammet, personer på ledighedsydelse eller i ressourceforløb, hvor kravet er, at de mindst har 1 års sammenhængende forløb på de offentlige forsørgelsesydelser med virkning fra 31. marts 2015. Regeringen skønner, at gruppen udgør 110.000 personer, hvoraf 100.000 udgør kontanthjælpsmodtagere. Ordningen medfører merudgifter på ca. 82 mio. kr. i 2015
Godt forslag, som dog ikke kan stå alene
FTF er positiv overfor regeringens forslag. Belønning frem for straf kan være en vigtig medvirkende faktor, der kan få nogle af de jobparate langtidsledige i arbejde.
Mange personer i den samlede målgruppe har imidlertid en række andre problemer end ledighed. For dem, skal der mere til end en jobbonus. Beskæftigelsesindsatsen for den gruppe i form af bl.a. opkvalificering, behandling af helbredsproblemer og andre tilbud, der forbedrer den enkeltes arbejdsevne, må ikke komme til at stå i skyggen af en midlertidig jobbonus.