Kommunernes økonomi er presset. De sanktioner, som regeringen sammen bl.a. Venstre har vedtaget, har betydet, at kommunerne i flere år har brugt mindre på velfærd, fordi de frygter at blive straffet økonomisk.
Det har givet færre offentlige ansatte og ringere velfærd samt kostet private arbejdspladser, fordi det offentlige sender færre ordre videre til private virksomheder, når de er bange for at bruge alle deres penge. Det har FTF kritiseret mange gange.
Er regeringen og Venstre villige til at ændre sanktionerne?
Det vil gavne borgerne og velfærden.


Nulvækst rammer ekstra hårdt, fordi befolkningen vokser
Befolkningen vokser med 120.000 flere personer frem til 2020, hvilket kræver cirka 11 mia. kr. mere end i dag for at fastholde det nuværende velfærdsniveau.
Venstres Jakob Jensen skriver i BT (27/4), at nulvækst vil betyde et mindre offentligt forbrug på 15 mia. kr. Det er opsigtsvækkende, at Venstre nu erkender, at nulvækst betyder færre penge til det offentlige, som skal tage sig af stadig flere borgere i de kommende år.
At Jensen kommer frem til 15 mia. kr., og ikke de 20 mia. kr. som Finansministeriet (FM) regner sig frem til, skyldes måske, at Jensen først regner med nulvækst fra 2016, men den detalje fremgår ikke af hans indlæg. 
Hvis nulvækst fx først indføres i 2018 eller 2019, er det da klart, at konsekvenserne bliver mindre. 
Men i FTF og LO forholder vi os til, hvad FM har regnet sig frem til: Med pris- og lønreguleret nulvækst i det offentlige forbrug fra og med 2015 skønnes antallet af offentligt ansatte som udgangspunkt at være 32.000 personer lavere end i grundforløbet i 2020 (FM, 6/11/2014).
Nulvækst betyder i gennemsnit tre mia. kr. mindre om året til offentlig velfærd (FM, 2/6/2014). Det bekræftes desuden i det seneste konvergensprogram fra regeringen, som Jensen selv henviser til i sit indlæg.