Værdi for mennesker og økonomisk værdi, der finansierer vores samfund. Hver dag, hver uge, året rundt. Buschaufføren kører sygeplejersken på arbejde, som passer på dine nærmeste, og du underviser måske sygeplejerskens børn, som vil være tømrer eller arbejde i en bank. Hver enkel lønmodtager skaber sammenhæng og tillid mellem os danskere.
For LO og FTF er det et grundvilkår, at vi står sammen. Vi mener, at vores 1,5 millioner medlemmer og vores faglige organisationer står stærkere ved et tæt partnerskab. Vi er ikke ens, men sammen kan vi mere. Det er det afgørende.
Lønmodtagerne skaber hver dag værdi for Danmark. Med arbejdsomhed, opfindsomhed og engagement er lønmodtagerne fundamentet for Danmarks vækst og velfærd. Derfor skal lønmodtagernes stemme også veje tungt på valgdagen, og når der efterfølgende skal laves et grundlag for den kommende regeringsperiode. Det er derfor, at LO og FTF i dag i fællesskab præsenter et valgoplæg, som skal skabe synlige resultater ved en tæt dialog og et tæt samarbejde med partierne i Folketinget. For LO og FTF er det et klart mål at få mest mulig indflydelse og flest resultater hjem til vores 1,5 millioner medlemmer – uanset hvordan vælgernes dom falder.
LO og FTF har forskellige traditioner for, hvordan vi engagerer os i det politiske arbejde. Men vi står sammen om at formidle lønmodtagernes dagsorden. Den dagsorden er vigtig for alle partier, fordi den er fundamentet for det det danske samfund. Vi skal have stærke virksomheder, som kan konkurrere i en globaliseret verden. Vores velfærdssamfund kræver en velfungerende offentlig sektor. Men først og sidst kræver det lønmodtagere, som kan skabe værdi for fremtiden. Det er det perspektiv, vi udfordrer vores politiske ledere på. Det er det fundament, som der skal regeres på.
En kommende regering skal tænke aktivt og offensivt sammen med lønmodtagerne og arbejdsgiverne, så vi sammen kan skabe Danmarks fremtid. Det vigtigste mål er at få flere i arbejde. Det kræver en økonomisk politik, der aktivt fremmer beskæftigelsen. Vi skal uddanne ledige, så de kan matche fremtidens job. Og vi skal bekæmpe social dumping, så vi ikke underminerer vores egen velfærd.
Vi foreslår derfor:

· En ny investeringsplan som skal skabe nye job for at opveje det massive tab af arbejdspladser, der har skabt utryghed blandt lønmodtagerne.
· Øgede investeringer i uddannelses- og arbejdsmarkedsindsatser, blandt andet for at løfte ufaglærte til faglært niveau
· Bedre velfærd ved en fortsat vækst i det offentlige og bedre samspil med det private
· Udvikle styringen af den offentlige sektor og afskaffe unødigt bureaukrati, gennem en forpligtende rammeaftale mellem politikerne, fagbevægelsen og arbejdsgiverne
· Styrket indsats for bedre arbejdsmiljø og mod social dumping

Lønmodtagerne har en nøglerolle i at løse de udfordringer, som Danmark står overfor. Derfor skal lønmodtagerne inviteres med ved forhandlingsbordet. Og ja, som fagbevægelse vil vi fortsat kæmpe for en bedre dagpengereform, og vi vil også hellere have vækst i det offentlige forbrug end nulvækst, men det betyder ikke, at vi sidder med armene over kors, hvis vi ikke får vores vilje præcis, som vi har skitseret.
I den kommende periode vil LO og FTF komme med en række politiske forslag, som skal ses som konstruktive og løsningsorienterede indspil i den politiske debat. Linjen i vores forslag er investeringer i den private og offentlige sektor. I den private sektor skal vi fremme jobskabelse, og i den offentlige sektor skal vi finde nye løsninger, der på samme tid giver bedre kvalitet i tilbuddene til danskerne, men også bedre job til medarbejdere og ledere.
Vi vil arbejde for at skabe tillid mellem fagbevægelsen og den til enhver tid siddende regering. Og vi håber, at et nyt regeringsgrundlag vil fokusere på både tryghed for lønmodtagerne og på hvordan lønmodtagerne kan skabe nye muligheder for Danmark.
For LO og FTF er der tale om et historisk partnerskab. Det er store ord. LO har siden 1898 bidraget til valgkampe på sin egen måde, og det samme har FTF siden 1952. Men i dag har vi langt mere til fælles, og vi tror på, at vi med vores konstruktive forslag og 1,5 millioner medlemmer i ryggen er relevante samarbejdsparter for en kommende regering. Vi vil gerne være en stærk partner, i et samarbejde med arbejdsgiverne og landets politiske ledelse.
Vi skylder lønmodtagerne at stå sammen og levere resultater, der gør en forskel. Ikke kun for vores medlemmer, men for hele samfundet. Vi, der sammen skaber værdi, vil også bidrage til at skabe fremtidens Danmark.

 Af Harald Børsting, formand LO og Bente Sorgenfrey, formand FTF 
(Kronik præsenteret i Berlingske 13/4