Udbredelse af bredbånd
Regeringen vil med en række initiativer sikre bedre udbredelse af mobil og bredbåndsdækningen i Danmark, bl.a. vil regeringen fra 2020 frigøre 700 MHz-frekvensområdet, som i dag anvendes til antenne-tv, dette vil fremme bedre mobil og bredbåndsdækning. Regeringen vil gøre det muligt for forsikrings- og pensionsselskaber at opføre og eje digital infrastruktur. Herudover skal kommunerne fremover kunne betinge gravetilladelser af, at der foretages koordineret gravning, ligesom den fysiske infrastruktur skal udnyttes bedre på tværs af sektorer. Endelig vil regeringen fortsat understøtte kommunernes brug af dækningskrav i forbindelse med offentlige indkøb.
FTF vurdering
Regeringens oplæg er en langsigtet plan for sikring af god mobil- og bredbåndsdækning, som vil bidrage til at den digitale infrastruktur udbygges, og dermed skaber et bedre grundlag for en offensiv vækststrategi. Det er et godt og nødvendigt initiativ og flugter i høj grad et forslag som FTF fremlagde i maj måned i vækstplanen ”Sammen om vækst”.
Styrket anvendelse af it i dansk erhvervsliv
Regeringen vil indgå et partnerskab med detail- og engroshandelssektoren samt it-erhvervet med henblik på bl.a. at styrke virksomhedernes anvendelse af e-handel. Der skal i den sammenhæng også ses på, hvordan kompetencer og eksportrådgivning kan styrke anvendelsen af it og data i detailvirksomhederne. Derudover vil regeringen i samarbejde med erhvervsorganisationerne styrke viden- og rådgivningsindsatsen over for SMV’er (små og mellemstore virksomheder) for at styrke deres brug af it.
Regeringen vil dertil fremme virksomhedernes brug af Big data ved at støtte deres omstilling til at anvende data i deres forretning og ved at få flere offentlige data ud til virksomhederne. Regeringen vil derudover etablere et samfundspartnerskab om Big data, der skal understøtte realiseringen af vækstpotentialet i erhvervslivets udnyttelse af store datamængder. Danmarks Vækstråd har sat fokus på sektorspecifikke potentialer ved Big data. Rådet vil i 2015 komme med anbefalinger til, hvordan Big data kan styrke væksten i dansk erhvervsliv.
FTF vurdering
Det er afgørende, at der sikres en målrettet indsats for en yderligere digitalisering af SMV’er, og der er givetvis et enormt uudnyttet potentiale i Big data. Det er derfor vigtigt, at dette potentiale udredes. FTF støtter derfor regeringens fokus på dette område og FTF vil i arbejdet i Danmarks Vækstråd bidrage til at udforme rådets anbefalinger om Big data.
Som elementer i en stratregi overfor SMV’er har FTF tidligere peget på behovet for at etablere rådgivningscentre med fokus på it-kompetencer, en it-kampagne rettet mod mindre virksomheder og bedre afskrivningsregler for virksomhedernes it-investeringer. FTF skal foreslå, at disse elementer kommer til at indgå i det partnerskab, der nu lægges op til.
Digitale lærermidler og kompetencer
Regeringen vil fremme markedet for udvikling af innovative digitale læremidler med eksportpotentiale i Danmark ved at tilføre 40 mio. kr. i ansvarlig udviklingskapital til virksomheder på området. I samarbejde med erhvervslivet vil regeringen desuden kortlægge de digitale virksomheders kompetencebehov, så der skabes bedre sammenhæng mellem uddannelserne og erhvervslivets efterspørgsel efter specialiserede it-kompetencer. Som led i folkeskolereformen indtænkes it som en integreret del i folkeskolens fag. Samtidig indgår programmering som obligatorisk del af undervisningen i fysik/kemi. Regeringen vil udarbejde en samlet strategi for ”den digitale erhvervsuddannelse”, der skal styrke den samlede indsats for udnyttelsen af digitaliseringens muligheder.
FTF vurdering
FTF bakker op om regeringens initiativer og vil samtidig anbefale, at initiativerne sikres koordineret i en national handlingsplan for at fremme de digitale kompetencer i uddannelsessystemet, herunder efter- og videreuddannelsessystemet. Handlingsplanen skal sikre en løbende kortlægning af virksomhedernes behov og på denne baggrund udvikle nye fag og moduler. Der er behov for at rette fokus mod hvordan både medarbejdere bredt set, men også de it-professionelles efter- og videreuddannelse løftes, så det kontinuerligt sikres, at kompetencebehovet er dækket.
FTF har tidligere foreslået at der oprettes et uvildigt og uafhængigt nationalt videncenter for ny teknologi, som skal indsamle og udbrede viden om anvendelse af ny teknologi i offentlige og private virksomheder. Dette er ikke en del af regeringens vækstplan. Derimod er der en række hensigtserklæringer i planen. Skal der sikres en kontinuerlig kortlægning af virksomhedernes behov er det nødvendigt at sikre en særlig indsats herfor, og FTF vil derfor anbefale, at regeringens oplæg suppleres med mere konkrete initiativer på det punkt.
Bedre regulering
Virksomhederne sender godt 11 mio. indberetninger til det offentlige årligt, de 11 mio. indberetninger genererer i dag 8 mio. årlige supporthenvendelser og koster virksomhederne op mod 400 mio. kr. Den offentlige digitaliseringsindsats skal udnytte de teknologiske muligheder for både at gøre det administrativt lettere at drive virksomhed i Danmark og styrke virksomhedernes digitale omstilling og it-anvendelse.
Regeringen vil i samarbejde med erhvervslivet undersøge, om der på udvalgte områder er reguleringsmæssige barrierer for digital vækst. Resultatet af arbejdet spilles ind i regeringens Virksomhedsforum for enklere regler. For at fremme velfungerende og brugervenlige digitale løsninger i det offentlige vil regeringen i arbejdet med den næste fællesoffentlige digitaliseringsstrategi have fokus på klare standarder for de offentlige it-løsninger. Desuden vil der være et stort fokus på at medregne de erhvervsøkonomiske konsekvenser ved større offentlige digitaliseringstiltag.
FTF vurdering
FTF deltager i arbejdet i Virksomhedsforum, og støtter arbejdet med at sikre enkle regler samt nedbryde barriere for vækst. FTF finder det afgørende, at der bliver skabt brugervenlige it-systemer i det offentlige, og vil derfor følge regeringens fællesoffentlige digitaliseringsstrategi, og arbejde på at brugerinddragelse og efteruddannelse bliver en del af planen.