Langtidsledighed er en ond cirkel. Værst er det for de arbejdsløse, som får sværere ved at få et job jo længere tid de står uden for arbejdsmarkedet. Tiden uden job gør den arbejdsløse mindre attraktiv for arbejdsgiverne, fordi kompetencerne ruster til eller i værste fald forældes.
Selvom antallet falder, har vi stadig ca. 37.000 langtidsledige herhjemme, ifølge Jobindsats. Før krisen var der til sammenligning ca. 15.500 langtidsledige danskere. Derfor er det positivt, at den kommende beskæftigelsesreform tager kampen op mod langtidsledigheden gennem uddannelsestilbud til arbejdsløse.

For eksempel etableres en ny uddannelsesordning, hvor arbejdsløse ufaglærte, faglærte og folk med en kort videregående uddannelse (KVU) får ret til seks ugers jobrettet uddannelse. En KVU dækker bl.a. over uddannelser som finansøkonom og datamatikere. Så langt, så godt.
Desværre knækker kæden for regeringen og dens aftalepartnere, når retten ikke gøres gældende for alle arbejdsløse KVU’ere. For tilsyneladende gælder retten til de seks ugers jobrettet uddannelse kun, hvis man kom ind på sin uddannelse som fx finansøkonom eller datamatiker via en erhvervsfaglig uddannelse. Er man derimod startet på en KVU via gymnasiet – ja så er uddannelseskassen åbenbart lukket.
Udgangspunktet var, at ordningen kun skulle gælde for arbejdsløse med en erhvervsfaglig uddannelse og for de ufaglærte. Undervejs er det så gået op for regeringen og aftaleparterne, at nogle arbejdsløse med en erhvervsfaglig uddannelse har uddannet sig videre til fx finansøkonom eller datamatiker. Derfor udvidede man ordningen til også at omfatte dem. De skulle jo ikke straffes for at have uddannet sig yderligere. Spørgsmålet er så bare, hvorfor man ikke også udvidede ordningen til at omfatte de KVU’ere, som har en gymnasial baggrund? De er helt uforståeligt sat uden for døren.
De fine intentioner om uddannelsestilbud til arbejdsløse er desværre endt med at være et forhastet tapetseringsarbejde, hvor man fra politisk side i al hast har forsøgt at dække nye huller. I stedet burde man have trådt et skridt tilbage og dannet sig det fulde overblik over området.
Dermed står vi nu tilbage med en forskelsbehandling af arbejdsløse KVU’ere, som ganske enkelt ikke giver mening. Hverken politisk og mindst af alt for den arbejdsløse, som helt uforståeligt ikke får samme rettigheder som sine fagfæller.
Vi kan ikke være bekendt at have et uddannelsessystem der blåstempler to forskellige indgange til det samme uddannelsesforløb for de studerende, når vores beskæftigelsesindsats forskelsbehandler dem, hvis de er så uheldige engang at blive arbejdsløse.
Forskelsbehandlingen er åbenlyst uretfærdig, og det har vi i FTF gjort klart over for beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) i vores høringssvar til lovforslaget. Tilbuddet om seks ugers jobrettet uddannelse bør selvfølgelig gælde for alle arbejdsløse med en kort videregående uddannelse, og ikke blot dem med en erhvervsfaglig uddannelse i ryggen.