De to forslag har LO og FTF netop sendt til Carsten Koch-udvalget, der i øjeblikket arbejder på en større reform, der skal hjælpe flere ikke-forsikrede i arbejde – den såkaldte Fase 2 af Carsten Koch-udvalgets arbejde. Fase 1 handlede om de forsikrede arbejdsløse og blev udmøntet i beskæftigelsesreformen fra foråret 2014.
"Socialøkonomiske virksomheder er en del af løsningen på, at få flere med nedsat arbejdsevne ind på arbejdsmarkedet og hermed skabe et mere rummeligt arbejdsmarked. Men det er ofte svært at starte en socialøkonomisk virksomhed – og at få finansieringen på plads. Derfor foreslår vi, at socialøkonomiske virksomheder skal have bedre muligheder for at låne i opstarten", siger LO-sekretær Marie-Louise Knuppert.
Lettere at ansætte på særlige vilkår
Samtidig med at det skal være lettere at finansiere socialøkonomiske virksomheder, mener LO og FTF, at det skal være nemmere at ansætte medarbejdere på særlige vilkår.
I dag må socialøkonomiske virksomheder – ifølge det såkaldte rimelighedskrav – kun ansætte én person på særlige vilkår pr fem ordinært ansatte. Formålet med kravet er at begrænse udstødelsen af ordinært ansatte.
"Vi er helt enige i, at ordinært ansatte ikke skal presses ud af de socialøkonomiske virksomheder. Derfor skal en lempelse af rimelighedskravet særligt målrettes virksomheder med en klar strategi for at hjælpe deres ansatte på særlige vilkår tættere på det ordinære arbejdsmarked, hvor det giver mening, siger Bente Sorgenfrey.
Carsten Koch-udvalget forventes at komme med et udspil til reform af beskæftigelsessystemet for de ikke-forsikrede arbejdsløse i det nye år. Udvalget vil bl.a. komme med bud på, hvordan flere med nedsat arbejdsevne kan komme ud på arbejdsmarkedet.