Hvordan kan fagbevægelsen bidrage til at udbrede offentlig-privat innovation? Sådan lyder spørgsmålet fra KL’s formand, Martin Damm, som har overdraget stafetten til mig. Det har jeg flere bud på, men før jeg uddyber dem, vil jeg besvare det helt grundlæggende spørgsmål: Hvorfor er vi i fagbevægelsen overhovedet optaget af at udbrede OPI?

I fagbevægelsen arbejder vi – ligesom politikere og arbejdsgivere – for at forny den offentlige sektor. Den offentlige sektor har ikke uendelige økonomiske ressourcer til rådighed, så hvis vi skal forbedre kvaliteten, skal der udvikles nye og smartere måder at arbejde på. Her er samarbejde mellem offentlige og private aktører en vigtig drivkraft for nytænkning og udvikling af nye produkter og arbejdsgange. 
Og ingen OPI uden medarbejdere. Fagbevægelsens aktie i OPI handler om medarbejderne – de er selve benzinen i OPI-motoren. Der er ikke noget, medarbejderne i den offentlige sektor er mere optagede af end at skabe god kvalitet for borgerne. Forskning viser, at medarbejdernes ønske om at levere god undervisning, god sygepleje, god genoptræning, god pædagogik, god vejledning til den arbejdsløse osv. udgør den allervigtigste motivationsfaktor i deres arbejdsliv – med egne løn- og arbejdsforhold længere nede af hitlisten.
Medarbejdernes engagement
Medarbejdernes engagement og involvering er helt afgørende for, at udviklingsprojekter mellem private og offentlige aktører munder ud i konkrete produkter og arbejdsgange, der kan implementeres med succes i hverdagen.
Jakob Mandøe, direktør i virksomheden Icura, der sammen med flere kommuner har udviklet et digitalt genoptræningsværktøj, siger det sådan her:
”Man slipper ikke af sted med at implementere noget, hvis ikke medarbejderne er taget i ed. Som virksomhed skal man sørge for at lytte til fagfolkenes behov og ønsker; de står på mål for kvaliteten, så de skal have sikkerhed for, at teknikken virker. Vores sparring med ergo- og fysioterapeuter har i høj grad kvalificeret vores arbejde med at udvikle et værktøj, der fungerer godt i dagligdagen – det er kæmpestort at få afprøvet produktet hos folk, der ikke bare har en teoretisk interesse i det, men som skal bruge det hver dag”.
Alternativet til medarbejderne som medskabere af innovation er skrivebordsløsninger, som bliver trukket ned over hovedet på medarbejderne – med stor risiko for dårlig implementering.
I fagbevægelsen arbejder vi på at skabe gode rammer for, at medarbejderne inddrages i OPI. Eksempelvis arbejder vi som part i tillidsreformen grundlæggende med at forny den offentlige sektor indefra – med tillid mellem medarbejdere og ledere og plads til fagligheden.
Viden skal sættes i system
En vigtig opgave for fagbevægelsen er også at indsamle og udbrede ny viden om OPI. Direktør i DI Karsten Dybvad skriver i sit  Find mere indenfor emnerne: