Samarbejde mellem offentlige og private aktører er med til at udvikle kvaliteten af offentlige velfærdsydelser, så de bliver så gode, at de kan eksporteres til udlandet – og dermed skabe vækst i Danmark.
Det understregede formand for FTF, Bente Sorgenfrey, på et debatmøde på Folkemødet i dag arrangeret af Dansk Industri. Her krydsede hun klinger med Venstres Claus Hjort Frederiksen, de radikales erhvervsordfører Ida Auken, professor ved CBS, Carsten Greve og Business Development Manager, Jens Ole Pedersen fra Philips Healthcare.

Emnet var Danmarks muligheder for at skabe mere konkurrence om velfærden og gøre danske velfærdsvirksomheder til morgendagens eksporteventyr. Blandt andet set i lyset af, at der i Kina om 10 år vil være over 280 mio. personer over 60 år og et behov for tre mio. nye plejehjemspladser.
”Vi skal have det lange lys på og ikke kun tænke på billig pris, når det gælder offentlige velfærdsløsninger. Kun på den måde kan vi udvikle kvaliteten”, sagde Bente Sorgenfrey.
Ida Auken sagde det sådan:
”Vi skal turde købe dyrere ind. Vi skal turde satse på kvalitet. Det vi kan sælge til andre lande, er ikke at vores velfærdsløsninger er billige – vi skal sælge på kvalitet. Den vækstpolitik skal vi som politikere lave i samarbejde med aktørerne. Ikke kun virksomhederne men også brugerne, organisationerne, fagbevægelsen”.
Samarbejde mellem offentlige og private virker
Professor Carsten Greve pegede på, at der mange gode eksempler på, at samarbejde mellem offentlige og private aktører virker.
Bente Sorgenfrey tog tråden op og pegede på, at den røde tråd i FTF’s vækstoplæg ”Sammen om vækst” netop er, at samarbejde mellem den offentlige og den private sektor kan skabe vækst og arbejdspladser.

”Ekspertisen, der findes i begge sektorer, skal spille sammen, hvis vi skal skabe vækst. Det er lidt skuffende, at OPI ikke er nævnt i regeringens vækstoplæg”, sagde hun.

Bente Sorgenfrey fremhævede, at FTF konkret foreslår et nyt virksomheds ’datingsite’, som kan bringe offentlige og private virksomheder sammen. Tanken er, at den mængde viden og opfinderkraft, der findes hos medarbejdere i begge sektorer, skal smeltes sammen på tværs af de to sektorer i langt højere grad, end det sker i dag.
”Det er en god idé, som jeg vil tage med mig hjem fra Folkemødet”, sagde Ida Auken.

Det magiske u-ord
Claus Hjort Frederiksen blev spurgt om, hvad han ville gøre for at fremme eksport af velfærdsydelser, hvis han sad i regering. Her var svaret klart og enkelt: Mere udbud!
”Ved at sende opgaver i udbud kommer man igennem en meget vigtig proces, hvor man gør sig klart, hvad man stiller af krav. Derfor er udbud i sig selv en ekstremt nyttig funktion – jeg har ikke noget imod, at det så er den offentlige part, der ender med at vinde udbuddet”, sagde Claus Hjort Frederiksen.
Hertil sagde Bente Sorgenfrey:”Udbud i dag handler kun om at få de billigste løsninger. Vi er nødt til at have det lange lys på, hvis vi vil udvikle den offentlige sektor. Vi får meget ud af samarbejde, mens der ikke er nogen evidens for, at udbud i sig selv udvikler kvaliteten i den offentlige sektor.”