Netop nu forhandles der i Beskæftigelsesministeriet om en reform af beskæftigelsesområdet. Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen forhandler på vegne af regeringen med regeringspartierne, V, K og DF – den gamle forligskreds om beskæftigelsespolitikken.
Der er lagt et godt grundlag for forhandlingerne. Carsten Koch-ekspertgruppen har leveret et omfattende analysearbejde med anbefalinger. Regeringen har fremlagt et rigtigt godt konkret udspil til en meget tiltrængt fornyelse af beskæftigelsesindsatsen og af beskæftigelsessystemet.
Det hårdt kritiserede aktiveringssystem skal afvikles og erstattes af jobrettet uddannelse, en virksomhedsrettet indsats, rekrutteringshjælp til virksomhederne og et intensiveret kontaktforløb for alle ledige de første 6 måneders ledighed.
Regeringen foreslår, at a-kasserne skal stå for det intensiverede kontaktforløb de første 6 måneders ledighed. Det er rigtigt fornuftigt, fordi a-kasserne har de bedste forudsætninger og muligheder for et fagligt relevant og tæt kontaktforløb, der kan bringe langt de fleste i job indenfor 6 måneder.
A-kasserne har unikt arbejdsgiverkendskab
Det gode argument for at overlade det fulde kontaktforløb de første 6 måneder til a-kasserne er, at a-kasserne – til forskel fra jobcentrene – har et unikt branche- og arbejdsgiverkendskab. Dette branchekendskab kan bruges til, at samtalerne med de ledige får et reelt jobrettet indhold.
Dansk Arbejdsgiverforening har tydeligt meldt ud, at de ikke mener at a-kasserne skal overlades det intensiverede kontaktforløb. Hvorfor? Er det bedre at hele kontaktforløbet lægges i jobcentrene, der af gode grunde ikke har det faglige branchekendskab til de mange delarbejdsmarkeder.
DA er nervøs, ved at a-kasserne behandler de ledige med fløjlshandsker og lader dem i "fred". Intet er mere forkert. A-kasserne har godt tag i rådighedskrav og stiller klare krav til de ledige om selv at være aktive i jobsøgning og virksomhedsopsøgning.
A-kasserne på FTF-områderne – (f.eks. IT, undervisning, sundhed, børn, socialområdet, kost og ernæring, byggeri) har bevist, at de kan gennemføre en faglig relevant virksomhedskontakt. Fem a-kasser har i samarbejde med 10 faglige organisationer etableret over 1.000 fagligt relevante virksomhedsrettede forløb for ledige i 2012 og 2013. Det er sket som del af aftale med regeringen i 2012-13 om at etablere trainee til ledige dimittender med en mellemlang videregående uddannelse.
De foreløbige tal viser, at mellem 60 og 80 procent er kommet i ordinært job umiddelbart efter trainee og virksomhedsrettet forløb. Trainee-forløbene i rigtige virksomheder har givet IT-jobs til IT-uddannede, lærerjobs til læreruddannede, ernæringsfaglige jobs til diætister og bachelorer i ernæring og sundhed, pædagogjobs til pædagoguddannede, ergoterapeutjob til uddannede ergoterapeuter, konstruktørjobs til uddannede bygningskonstruktører. Osv.
A-kasserne er klart de bedste til at skabe relevant virksomhedskontakt. Derfor skal de have kontaktforløbet de første seks måneders ledighed.
Debatten fortsætter på Folkemødet
Dette diskuterer jeg på Folkemødet på Bornholm på fredag i Folkets Hus – med beskæftigelsesminister Mette Frederiksen, adm. Direktør for DA, Jørn Neergaard Larsen og LO-formand Harald Børsting.
Kom og deltag i debatten i Folkets Hus den 13. juni, kl. 16 eller følg med på ftf.dk.