Væksten udskudt lidt
Foråret er tid for økonomiske prognoser og både regeringen og Det økonomiske Råd har offentliggjort deres seneste bud på udsigterne for dansk økonomi. Begge har valgt at nedjustere deres skøn for BNP-væksten i 2014. De har også begge et skøn på BNP-væksten på 1,4 pct.
I de tidligere prognoser var både regeringen og DØR lidt mere optimistiske vedr. 2014 økonomien. Regeringen pegede således på i Økonomisk Redegørelse fra december 2013, at væksten i BNP i 2014 ville blive på 1,6 pct. Det samme gjorde vismændene i DØR-rapporten fra efterår 2013, der blev offentliggjort i oktober 2013.
Faktisk har det været sådan i de senere års rapporter fra både DØR og regeringen, at deres prognoser har vist at opsvinget er på vej, det er bare udskudt.
Det private forbrug skal trække
I både prognosen fra DØR og regeringen er der lagt op til, at det er det private forbrug, der skal trække væksten. Men her er der forskel på vurderingen af den nærmeste fremtid: Regeringen regner med en stigning i det private forbrug i 2014 på 1,7 pct. hvilket er en opjustering i forhold til decemberskønnet. Hos vismændene er det lige omvendt – her regner de med en stigning i det private forbrug på 1,6 pct. i 2014, hvilket er en nedjustering i forhold til deres efterårsprognose, hvor de regnede med 1,9 pct. For 2015 er der dog for begge prognosers vedkomne øget optimisme og opjusteret skøn for det private forbrug.
Gode udsigter for beskæftigelse og ledighed
Det økonomiske Råd regner med at beskæftigelsen vil stige med 20.000 personer i 2014. Både i den private og den offentlige sektor, hhv. med 11.000 og 9.000 personer. Regeringens forventninger er nogenlunde de samme for 2014. For 2015 har de to prognoser også samme forventninger, nemlig en stigning i beskæftigelsen på 17.000 personer. Heraf er 14-15.000 i den private sektor.
Også for ledighedstallet er der positive udsigter. Regeringen regner med et fald i både bruttoledighed og nettoledighed på 16.000 personer i 2014. Det økonomiske råd ser også positive udsigter for ledighedstallet, men dog mere dæmpet. De regner med et fald i nettoledigheden på 5.000 personer og et fald i bruttoledigheden på 8.000 personer.
Stigning i både import og eksport
Både DØR og regering forventer pæne stigninger i både import og eksport i 2014 og 2015. For eksportens vedkomne hhv. 2,7 pct. og 3,8 pct. i 2014. Tilsvarende i 2015, hvor eksporten forventes at stige med hhv. 3,6 pct. og 4,8 pct. Det er på baggrund af, at det går bedre med økonomien i vore aftagerlande og at konkurrenceevnen er blevet forbedret.
Tilsvarende med importen, hvor de to prognoser forudser en stigning på ca. 4,3 i 2014 og omkring 5 pct. i 2015. Det er til dels fordi det forventede høje forbrug, der skal trække væksten i gang, også indeholder en del import og til dels fordi virksomhederne også skal importere for at kunne producere til eksport.
Lav offentlig forbrugsvækst, men underskud tæt på grænsen
Det økonomiske Råd forudser vækst i det offentlige forbrug i 2014 på 1,5 pct. og 0,6 pct. i 2015. Regeringen regner med 1,2 pct. vækst i offentligt forbrug i 2014 og 0,9 i 2015.
For begge prognoser gælder dog, at de regner med, at det offentlige forbrug ikke bliver større end at underskuddet på offentlige budgetter kan overholde de grænser som EU og budgetloven sætter. Det betyder at den faktiske saldo ikke må vise et underskud større end 3,0 pct. af BNP og et strukturelt underskud på 0,5 pct. af BNP. Til gengæld peger begge rapporter på, at underskuddet går lige til grænsen i 2015, så der er ikke noget råderum til finanspolitiske lempelser.
FTF vurdering
FTF ser med bekymring på, at prognoserne fra både regering og DØR endnu engang udskyder opsvinget.
FTF har noteret sig at både regeringen og DØR er enige i, at det er det private forbrug, der skal trække den danske vækst yderligere op. Dermed overser regeringen imidlertid en vigtig mulighed, som regeringen selv har mulighed for at gøre noget ved. Nemlig at sikre at kommunerne, regionerne og staten bruger de ressourcer, der er afsat på deres budget og ikke igen underforbruger til skade for vækst og beskæftigelse. Det peger DØR også på i den nye rapport og i lyset af, at budgetlov samt EU-regler begrænser muligheden for at anvende finanspolitikken til at sikre opsvinget, bør der som minimum satses på, at de vedtagne budgetter bruges fuldt ud.