I debatten om en kommende reform af beskæftigelsesindsatsen bliver det ofte fremhævet, at uddannelse bør målrettes ufaglærte og faglærte, da de oftere rammes af langtidsledige end personer med en videregående uddannelse. 
Men det argument holder ikke i virkeligheden, når det gælder langtidsledighed, der er defineret som dem, der var arbejdsløse i mindst 80 pct. af tiden det seneste år.
En beregning fra FTF på baggrund af tal fra Danmarks Statistik og DREAM, viser, at gruppen af forsikrede arbejdsløse med en videregående uddannelse var hårdest ramt af langtidsledighed. 31 procent af de ledige med videregående uddannelse var arbejdsløse i mindst 80 procent af tiden det seneste år, mens andelen for ufaglærte er 28 procent, og andelen for faglærte er 27 procent.

Værst ser det ud for ledige med en lang videregående uddannelse, hvor 39 procent af ledige i 2012 stod uden arbejde i mindst 80 procent af tiden inden for det seneste år.
”I en kommende reform af beskæftigelsesindsatsen er det derfor vigtigt, at indsatsen bliver individuel udformet og ikke udmålt efter på forhånd fastsatte kriterier som fx uddannelsesbaggrund. En ledig med en videregående uddannelse kan have samme behov for opkvalificering og relevant uddannelse og kurser som en ufaglært. Det vigtige er, at uddannelsesindsatsen er målrettet mod job”, siger formand for FTF, Bente Sorgenfrey.
Forkert at afskære ledige fra uddannelse
På trods af at personer med videregående uddannelser rammes hårdt af ledighed, vil regeringen i forbindelse med en kommende jobreform målrette de seks ugers jobrettet uddannelse til kun arbejdsløse ufaglærte og faglærte. Pædagoger, lærere og sygeplejersker får ikke denne ret.
”At afskære nogle arbejdsløse fra relevant og jobrettet uddannelse alene fordi de tidligere har taget en videregående uddannelse, vil forværre deres chancer for at komme i job igen. Det rammer den enkelte ledige og samfundet, at vi forringer deres jobchancer. Derfor bør alle ledige få tilbudt relevant efter- og videreuddannelse, som er målrettet arbejdsmarkedets behov”, siger Bente Sorgenfrey.
Uddannelse hjælper alle typer ledige
At uddannelse hjælper alle typer ledige i job underbygges af en ny effektanalyse af FTF’s netop afsluttede trainee-projekt. Analysen viser, at kurser, coachingforløb og praktik målrettet branchens behov hjælper ledige dimittender med en mellemlang uddannelse i arbejde: Syv ud af ti, der har deltaget, er kommet i job umiddelbart efter forløbet.

I en beskæftigelsesreform bør regeringen prioritere målrettet uddannelse til bl.a. nyuddannede. Selvom de har bestået en videregående uddannelse, kan de netop have brug for et uddannelsestilbud, som kan være adgangen til et job.
”Trainee-projektets store succes skyldes i høj grad fagforeningernes og a-kassernes store arbejde med at koble arbejdspladsernes aktuelle og konkrete behov med skræddersyede praktik- og uddannelsesforløb til de ledige dimittender. En opgave grunduddannelserne kan have svært ved at løfte”, siger Bente Sorgenfrey.
Langtidsledighed rammer bredt
Den nye analyse af langtidsledighed viser, at ufaglærte og faglærte ikke er svagere ledige end ledige med videregående uddannelse, når man måler på langtidsledighed. Faktisk er risikoen for langtidsledighed størst for ledige med videregående uddannelse. Ledige med en videregående uddannelse har således lidt sværere ved at komme ud af ledighed end ufaglærte og faglærte.