Har du og dine kolleger indflydelse på jeres arbejdsopgaver? Identificerer I jer med arbejdspladsen og synes I, arbejdet er meningsfyldt? Som tillidsrepræsentant kan du være med til at øge arbejdsglæden på arbejdspladsen – og derigennem forebygge langtidssygefravær – ved at arbejde med disse spørgsmål. Det vidner en ny undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø om.
Undersøgelsen består af fem store spørgeskemaundersøgelser koblet med registerdata over udbetaling af sygedagpenge. Resultaterne viser, at stor arbejdsglæde hænger sammen med lavt langtidssygefravær. Med hele 40.000 deltagere er undersøgelsen den største af sin art.

Sammenhængen mellem arbejdsglæde og sygefravær gør sig særligt gældende for omsorgs- og vidensarbejdere. Ifølge undersøgelsen har medarbejderne inden for disse to erhvervsgrupper markant lavere risiko for at være syge i mere end tre uger, hvis de identificerer sig med deres arbejdsplads, oplever deres arbejde som meningsfuldt og synes om deres kolleger. Derimod er der ingen særlig effekt af arbejdsglæde på sygefravær hos ansatte inden for salg, transport og produktion.
Mere indflydelse på arbejdet
Høje krav til medarbejderne kan sagtens kombineres med stor arbejdsglæde og dermed lavt sygefravær, siger projektleder Thomas Clausen til avisen.dk. Men det kræver et godt arbejdsmiljø, hvor medarbejderne har indflydelse på deres arbejdsopgaver.

“Det handler om at afstemme forventninger, give medarbejderne høj indflydelse og skabe et godt kollegialt miljø, hvor man tør bruge hinanden, åbne op og sparre med hinanden. På den måde bygger man medarbejdernes ressourcer op i stedet for at bryde dem ned,” siger seniorforsker Thomas Clausen til avisen.dk.