Debatten har kørt på højtryk de seneste uger om udlicitering af bløde velfærdsområder til private.
Men der findes allerede mindst 250 danske innovationsprojekter, hvor private virksomheder sammen med det offentlige udvikler nye produkter til bløde velfærdsområder som børnepasning og ældrepleje.
Det viser en ny oversigt over offentlig-private innovationssamarbejder (OPI) på velfærdsområdet, som KORA og RUC har samlet i en ny rapport. 
Både det offentlige og private kan få gavn af de fælles innovationsprojekter, viser flere eksempler. Fx har firmaet Assemble solgt en mobil kommunikationsplatform for dagsinstitutioner og forældre til 10 kommuner, efter at have udviklet løsningen sammen med bl.a. Gentofte Kommune.
Den slags samarbejder kan skabe job og omsætning i det private, og samtidig er forældrene tilfredse, børnene er velforberedte, og de ansattes arbejdsglæde er højere, viser eksemplet.
Læs om de gode eksempler på FTFs temaside om OPI.

FTF: Godt alternativ til udlicitering
FTF mener, at offentligt-privat samarbejde er et godt alternativ til udlicitering, som bl.a. Produktivitetskommissionen og flere politiske partier ellers har blind tillid til. OPI er i dag meget udbredt, viser rapporten, men har stort set ikke været nævnt i medierne og den offentlige debat.
Men der findes altså mindst 250 spændende projekter, der er beviset på, at det offentlige og private kan arbejde godt sammen til gavn for begge parter, uden at hele velfærdsopgaven overføres til en privat virksomhed.
”OPI er en spændende samarbejdsform, fordi offentlige og privat samarbejder om at lave helt nye velfærdsløsninger, i modsætning til klassisk udlicitering hvor det offentlige bare sender en kendt velfærdsopgave over til et privat firma”, siger formand for FTF, Bente Sorgenfrey.
”OPI har potentiale til både at gavne velfærden og væksten. Vi ser meget frem til KORA’s kommende effektanalyse af, hvilke effekter OPI skaber for både den offentlige og private bundlinje”.
Læs den nye rapport fra KORA her.

Mere viden om innovation på vej
Den nye rapport fra KORA kortlægger 250 afsluttede og igangværende offentlig-private innovationssamarbejder (OPI) på fem centrale velfærdsområder: sundhed, ældrepleje, dagtilbud, undervisning samt udsatte børn og voksne på socialområdet.
Innovationsprojekterne udvikler mange forskellige løsninger og involverer mange forskellige typer af offentlige og private aktører.
”Det kan for eksempel være et hospital eller et universitet, der samarbejder med en større, etableret virksomhed om at udvikle en telemedicinsk løsning, som kan spare hospitalsressourcer og samtidig øge kvaliteten af en behandling. Eller det kan være en kommune, der i samarbejde med en mindre virksomhed udvikler en kommunikationsplatform, som kan skabe en bedre arbejdsproces på plejecentre”, siger Lena Brogaard, som er projektansvarlig i KORA.

Ny rapport på vej om gevinsten ved OPI

Der er behov for mere viden om, hvilke effekter partnerskaberne giver for både den offentlige og private sektor, mener både FTF og eksperterne.
”Antallet af projekter indikerer, at der er godt gang i innovationssamarbejdet. Der er dog fortsat meget lidt viden om, hvilke effekter OPI skaber for både den offentlige og private bundlinje. Det er vi nu ved at undersøge i en ny rapport, som udkommer i maj”, siger lektor på Roskilde Universitet, Ole Helby Petersen, som også står bag den nye rapport.
Den kommende evaluering, som udkommer i maj, skal samle op på erfaringerne med og effekterne af OPI. Evalueringen gennemføres af KORA og Roskilde Universitet i regi af OPALL-projektet, som er et samarbejdsprojekt mellem Væksthus Hovedstadsregionen, KORA, Dansk Erhverv, DI ITEK, FTF, Metropol og DTU, der finansieres af midler fra EU’s Socialfond og Vækstforum Hovedstaden.
LÆS NYHED PÅ KORAs HJEMMESIDE HER.
Rapporten i PDF kan hentes her.