Dansk økonomi og konkurrenceevne har det langt bedre, end man ofte hører i den offentlige debat. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik. Overskuddet på betalingsbalancens løbende poster er på hele 134 mia. kr. i 2013. Det er ny rekord målt i både kroner og i procent af vores bruttonationalprodukt og en glædelig nyhed for de fleste. Dog ikke i EU, hvor der findes regler for det maksimale overskud på betalingsbalancen, som Danmark nu overskrider.
På den baggrund bringer dagbladet Børsen i dag en historie med titlen: ”Velfærd eller skattelettelser?
FTF advarer mod skattelettelser som eneste løsning på at øge privatforbruget.
”Øget offentligt forbrug og investeringer er bedre til at sætte gang i det private forbrug end skattelettelser, som ofte i en krisetid risikerer at ryge direkte ind på opsparingen. Offentlige investeringer er en mere sikker vej til øget privatforbrug, fordi det skaber både private og offentlige arbejdspladser og dermed øger borgernes tillid og lyst til at forbruge”, siger Bente Sorgenfrey, der er formand for FTF, der repræsenterer 450.000 privat og offentligt ansatte.
Men skal det død og pine være skattelettelser, der skal nedbringe overskuddet på betalingsbalancen, skal det ikke være skattelettelser til de højeste indkomster, mener FTF-formanden.
”Dem, der tjener mest, har fået skattelettelser ved de seneste skattereformer, og det har ikke bidraget til at øge privatforbruget. Samtidig har vi også brug for at få rettet op på den stigende ulighed i samfundet”, fastslår Bente Sorgenfrey.
Konkurrenceevne er bedre end sit rygte
I den offentlige debat fremhæves Danmarks konkurrenceevne ofte som årsag til, at Danmark har svært ved at komme ud af krisen. Men det er altså forkert, viser de nye tal. Det er privatforbruget, den er gal med og smertens barn i dansk økonomi. Folk sparer op i stedet for at bruge.
”I den nuværende situation er brug for at sætte gang i det private forbrug.  Gang på gang forudsiger prognoserne fra Finansministeriet og vismændene, at nu begynder danskerne at bruge af deres opsparede midler. Men gang på gang udebliver væksten i det private forbrug, og dermed udebliver væksten i dansk økonomi også. Derfor er flere offentlige investeringer, som skaber arbejdspladser og sætter gang i privatforbruget, vejen frem,” siger Bente Sorgenfrey
Krisen og politikernes reformer har skabt utryghed i den danske befolkning, mener FTF. Danskerne holder på pengene og forbruger mindre. Utrygheden stiger, fordi der er skåret voldsomt i velfærden i de seneste år med mange fyringer til følge, og samtidig har de mange reformer har udhulet det sociale sikkerhedsnet, mener FTF. Der er derfor behov for at genskabe danskernes tillid, siger FTF-formanden.
”Folk bliver utrygge for deres indkomst, hvis de bliver fyret eller mister jobbet på grund af sygdom. Derfor holder de igen med at forbruge. Der er behov for at skabe ny tillid til det sociale sikkerhedsnet, og tillid til at de offentlige ansatte ikke mister deres job, og derfor offentlige investeringer en god løsning”, siger Bente Sorgenfrey.
”Der er hårdt brug for, at der sendes penge ud i samfundet. Når kommunerne på grund af regnskabssanktionerne ikke engang bruger de penge, de selv har afsat på budgettet, er der noget helt galt”, fastslår Bente Sorgenfrey.