Jobcentrene anvender i stor udstrækning vejledning og opkvalificering i indsatsen for at bringe ledige tilbage til arbejdsmarkedet. Vejledning og opkvalificering er et meget omdiskuteret redskab og kaldes ofte nytteløs. 
Mange undersøgelser har vist, at beskæftigelseseffekten af vejledning og opkvalificering er lille. De dårlige resultater af vejledning og opkvalificering har skabt en generel forståelse af, at det ikke nytter at give ledige en efter- eller videreuddannelse. Men kun en lille andel af de ledige modtager en ordinær efter- og videreuddannelse under et vejlednings-opkvalificeringsforløb. Det drejer sig om 16 pct. i 2011. 
Men ingen har undersøgt beskæftigelseseffekterne af ordinær efter- og videreuddannelse til forsikrede ledige. Det har FTF. 
FTF har undersøgt beskæftigelseseffekten for forsikrede ledige, som under deres vejlednings- og opkvalificeringsforløb har modtaget en ordinær efter- og videreuddannelse. FTF har set på hvilke uddannelser de ledige modtager, på hvilke niveau og hvilken faglig retning uddannelsen har.