Carsten Koch-udvalgets rapport, der i dag blev lækket til pressen, indeholder anbefalinger til en ny arbejdsmarkedsindsats, der bryder med den eksisterende politik, som i høj grad satsede på at skræmme ledige til selv at finde et job, bl.a. gennem mere eller mindre meningsløse aktiveringskurser.  
I stedet vil Carsten Koch-udvalget give ledige flere kompetencer, hjælp allerede i opsigelsesperioden og skabe bedre samarbejde mellem virksomheder, lønmodtagere og uddannelsesinstitutioner.
Formand for FTF, Bente Sorgenfrey, udtaler:
”Ledige skal hjælpes, ikke skræmmes. Med Koch-udvalgets anbefalinger er der lagt op til en langt bedre hjælp til de arbejdsløse, end vi har i dag. Der er mange gode anbefalinger i rapporten. Blandt andet tidligere og mere individuel indsats, mere uddannelse rettet mod job, bedre kontakt til virksomhederne – og samarbejde mellem jobcentre, uddannelser, a-kasser, virksomheder og arbejdsmarkedets parter”, siger Bente Sorgenfrey, formand FTF, der repræsenterer 450.000 privat og offentligt ansatte.

FTF: Brug for hurtigere uddannelse
Bente Sorgenfrey har dog stadig nogle forslag, hun vil forsøge at få med i de drøftelser om fremtidens beskæftigelsessystem, som nu skal gennemføres mellem beskæftigelsesministeren og arbejdsmarkedets parter.
Her vil FTF blandt andet gerne have slået fast, at ledige selv skal have indflydelse på, om de vurderes som jobparate eller i risiko for langtidsledighed – ligesom der skal sikre hurtig uddannelse også til arbejdsløse bankfolk, pædagoger, konstruktører og andre med uddannelse.
Ekspertgruppen foreslår, at alle ufaglærte over 30 år skal have ret til erhvervsuddannelsesløft med det samme, og at alle arbejdsløse over 30 år skal have ret til et relevant beskæftigelsesrettet tilbud og seks ugers jobrettet uddannelse efter seks måneders arbejdsløshed.
”Vi støtter, at de ufaglærte skal have ret til et uddannelsesløft med det samme, og jeg er glad for, at der samtidig lægges op til at alle arbejdsløse – uanset uddannelsesbaggrund – får ret til seks ugers jobrettet uddannelse.  Det er dog vigtigt for FTF, at arbejdsløse med uddannelse, som afskediges fra brancher uden beskæftigelsesmuligheder, også kan få hurtig omskoling. Det nye system må ikke være så firkantet, at arbejdsløse med uddannelse per definition skal vente i seks måneder på et relevant jobrettet uddannelsestilbud”, siger Bente Sorgenfrey.
FTF: A-kasser bør spille større rolle
Carsten Koch-udvalget lægger også op til, at a-kasserne får en større rolle i forhold til de arbejdsløse, der er parate til et nyt job. Det er positivt, mener FTF.
”Med ekspertgruppens forslag er der tale om en anerkendelse af, at a-kasserne skal have mulighed for at bidrage yderligere til en styrkelse af en mere aktiv beskæftigelsespolitik. Det er godt og et skridt på vejen mod en fornuftig løsning. Men den model fagbevægelsen har foreslået går noget længere. A-kasserne har et stort kendskab til det enkelte fag og specifikke arbejdsmarked og kan godt gives et endnu større ansvar for at løfte opgaverne for de ledige de første seks måneder”, siger Bente Sorgenfrey.
Ekspertgruppen foreslår også, at partsindflydelsen på arbejdsmarkedsindsatsen skal ændres markant. Alle 94 lokale beskæftigelsesråd og fire regionale beskæftigelsesråd skal nedlægges og i stedet skal oprettes 8-12 tværgående arbejdsmarkedsråd i nærmere definerede arbejdskraftoplande.
”Vi er enige i, at der i dag er for mange lokale beskæftigelsesråd. Vi må drøfte, om der kun skal være 8-12 nye tværgående råd, som rapporten foreslår. Men det er godt, at ekspertgruppen anerkender, at der i høj grad er brug for aktiv inddragelse af arbejdsmarkedets parter, vækstfora og uddannelsesinstitutioner i arbejdskraftoplande. Vi ser fx mulighed for, at faglige organisationer og uddannelsesinstitutionerne kan give fælles bud på jobrettet uddannelse på bestemte områder, fx i forhold ledige lærere, socialrådgivere, pædagoger, konstruktører, ergoterapeuter, IT-uddannede og finansøkonomer", siger Bente Sorgenfrey. 
Carsten Koch-udvalgets rapport blev i dag lækket til pressen. Derfor vælger FTF at kommenterer på den, selv om rapporten officielt er klausuleret.