EU-landene har brug for fælles rammer for arbejdsmiljøet. Den fælles ramme for 2008-12 gav en række fremskridt, som en ny ramme kan bygge videre på. De fremtidige udfordringer bliver ud over at få antallet af arbejdsulykker ned især at få bekæmpet arbejdsskader som muskel- og skeletskader, psykiske skader, der opstår af et dårligt psykisk arbejdsklima, stress og også vold på arbejdspladsen og alle former for chikaner, og også at folk ”brænder ud”.

Det mener den europæiske faglige for offentligt ansatte, EPSU, der i et høringssvar til EU-Kommissionen understreger, at fælles rammer og konkrete mål for arbejdsmiljøet i EU giver store fordele.
EPSU peger på, at det stigende antal ældre på arbejdsmarkedet også betyder, at der må gøres en målrettet indsats for de ældres arbejdsmiljø. En række erhverv er domineret af kvinder især inde for plejesektoren. Det betyder, at det er kvinder, der især rammes af muskel- og skeletskader, der er udbredt i den sektor. Kønsaspektet må derfor også med i arbejdet med arbejdsmiljøet.
Krisen fører til betydelige omlægninger af arbejdet på arbejdspladser. Fyringer øger presset på ansatte og betyder flere arbejdsskader. Arbejdsmiljøet må derfor tænkes ind i de omlægninger, der sker på virksomhederne, mener EPSU.
Parterne på det offentlige arbejdsmarked har indgået flere aftaler, der skal forbedre arbejdsmiljøet. EPSU lægger vægt på, at den sociale dialog udbygges, og at der skabes bedre rammer for den.
EPSU finder, at konkrete mål for arbejdsmiljøet har spillet en rolle for udviklingen af arbejdsmiljøet. I de tidligere rammer lå, at antallet af arbejdsulykker skulle ned med 25 procent. Det fik EU-landene til at gøre en ekstra indsats, fordi arbejdet med arbejdsmiljøet blev synligt. EPSU støtter derfor, at en ny strategi også må sætte mål for arbejdet.
Kilde: fagligt.eu