NETS er en nordisk kort og betalingsvirksomhed, som er ejet af en række nordiske banker, hvoraf Dansk bank, Nordea og Norske DnB Bank har de største ejerandele. Derudover er blandt andet Danmarks Nationalbank med i ejerkredsen. NETS markedsandel i norden er ca. 45 pct. og NETS beskæftiger 2861 medarbejdere, hvoraf godt 1000 er beskæftiget i hovedsædet i Ballerup.
NETS står bag Dankortet, betalingsservice, NemID og E-boks. Den nuværende ejerkreds har planer om at sælge NETS Der har i medierne i den forbindelse været udtrykt bekymring for, at det kan betyde, at det bliver dyrere at anvende Dankortet og Betalingsservice, eller at Dankortet måske udfases, også fordi det er under teknologisk pres.
Der vil i de kommende år blive kæmpet om at vinde kunderne for betaling via mobiltelefoner og smartphones. Dertil kommer, at der er megen konkurrence på det europæiske digitale betalingsmarked.
Ligeledes er der bekymring i forhold til, hvem der måtte blive den nye ejer, idet en afgørende finansiel infrastruktur måske ender med at ligge i hænderne på en udenlandsk kapitalfond, som er mere interesseret i profitmaksimering end i, at den finansielle infrastruktur fungerer så optimalt og billigt som muligt.
FTF vurdering
Bliver salget af NETS til noget og en eventuel udenlandsk kapitalfond er køber, er det en udvikling der bør følges nøje.
FTF har i sit vækstoplæg ”Vækst2” peget på, hvor vigtig en velfungerende finanssektor, der kan servicere både borgere og virksomheder er for samfundets udvikling. Det vil ikke blive mindre fremover.
Det gør samfundet mere sårbart, når vigtig infrastruktur sælges til udenlandske aktører, som kun har begrænset interesse i udviklingen af de danske virksomheder og arbejdspladser.