Det fremgår af regeringsgrundlaget, at regeringen vil fremlægge et forslag til et nyt refusionssystem for de kommunale forsørgelsesydelser på beskæftigelsesområdet. Udspillet fremlægges måske allerede før sommerferien, men formodentlig først efter sommerferien.
Refusionssystemets indretning er et af de vigtigste redskaber i beskæftigelsespolitikken. Refusionssatserne på de enkelte ydelser og indsatser anvendes til at styre kommunernes valg og adfærd på beskæftigelsesområdet. En reform af refusionssystemet er derfor et vigtigt politisk tiltag, som i høj grad vil være bestemmende for den fremtidige kommunale indsats på beskæftigelsesområdet.
Baggrunden for at reformere det kommunale refusionssystem er, at kommunerne i det nuværende system igangsætter indsatser ud fra økonomiske overvejelser, frem for den indsats, som er bedst egnet til at bringe borgeren hurtigere og tættere på arbejdsmarkedet. Det skyldes, at der er tilknyttet forskellige refusionssatser på de kommunale forsørgelsesydelser.
Kommunerne har derved en økonomisk tilskyndelse til at igangsætte den indsats, som giver den højeste refusion, selvom det måske ikke er det bedst egnede redskab til at bringe borgerne tilbage på arbejdsmarkedet.
Arbejdsmarkedets parter har overfor regeringen tilkendegivet, at det vil være hensigtsmæssigt at drøfte ændringer i refusionssystemet i forbindelse med udredningen af den aktive beskæftigelsesindsats, hvor regeringen har nedsat en ekspertgruppe under ledelse af Carsten Koch. Men ifølge kommissoriet for Carsten Koch-udvalget er refusionssystemet ikke en del af kortlægningen.

Download og læse hele notatet "FTF-forslag til et nyt refusionssystem" med tabeller