Det offentlige forbrug styrtdykker. I flere år har debatten om forbruget i den offentlige sektor ellers handlet om vækst på enten et rundt nul eller eventuel vækst målt i promiller.
Nu har den offentlige sektor selv overhalet debatten nedenom med flere procent i minus:  De nyeste nationalregnskabstal fra Danmarks Statistik, som blev offentliggjort her til morgen, viser at det offentlige forbrug fra 1. kvartal i år er dykket med 2, 1 procent. Det er det største fald i det offentlige forbrug i et enkelt kvartal nogensinde.

FTF, der er hovedorganisation for 450.000 offentligt og privat ansatte, mener, at tallene med al tydelighed viser, at der nu er brug for, at regeringen løsner op for sin  stramme økonomiske styring af den offentlige sektor.
”Den fortsatte sparekurs går ud over servicen til borgerne og den går ud over de ansatte. Hvis vi skal undgå flere fyringer og dårlig kvalitet i den offentlige service for borgerne, er der al mulig grund til at ændre kurs nu”, siger Bente Sorgenfrey.

Brug for tillid til økonomien
Hun peger på, at hele samfundsøkonomien tager skade, når den offentlige sektor sparer så meget.
En meget stor del af underforbruget ligger i kommunerne, som står for ca. to tredjedele af det offentlige forbrug. Kommunerne har nedlagt hele 30.000 fuldtidsstillinger i løbet af de tre seneste år.
”De mange fyringer har medvirket til at forringe den offentlige service og har skabt usikkerhed hos borgerne om økonomi og beskæftigelse. Vi opfordrer ikke til, at offentlige arbejdspladser skal sprænge deres budgetter. Men de skal bruge de penge, de rent faktisk har mulighed for”, siger Bente Sorgenfrey.
Hun peger på, at den frygt og usikkerhed, som de mange fyringer skaber hos borgerne, forplanter sig i deres eget private forbrug.
”På den måde medvirker hverken det private eller offentlige forbrug til at øge væksten”, siger hun.
Bente Sorgenfrey mener, at regeringen derfor må lempe de skrappe økonomiske sanktioner, der de seneste år har fået kommuner og regioner til at holde mere på pengene, end de er blevet bedt om.