FTF’s forretningsudvalg har i dag vedtaget en fælles opfordring til arbejdsgiverne:

Det er aldrig for sent at finde en forhandlingsløsning. Heller ikke selv om konflikten nu er en realitet i kraft af regeringens og KL’s lockout af underviserne. Regeringen og KL bør komme til forhandlingsbordet nu og indgå i reelle forhandlinger. Det var regeringen, der først varslede lockout og trak KL med sig. Nu bør de også vise vejen tilbage til forhandlingsbordet.

Danmarkshistoriens største lockout betyder, at underviserne tvinges bort fra skoler og undervisningsinstitutioner, selv om de har tilbudt at fortsætte med at undervise og forhandle imens. Tusindvis af børn, unge og voksenelever bliver på den måde en del af den helt unødvendige og skadelige konflikt. Det må arbejdsgiverne tage det fulde ansvar for. Det er arbejdsgivernes lockout, og det er arbejdsgiverne, der reelt har afkoblet forhandlingerne.

Danmarks Lærerforening, Lærernes Centralorganisation og CO10 har både i og uden for Forligsinstitutionen vist vilje til forhandling. De er utrætteligt kommet med nye bud på løsninger. De har også givet accept af, at skolelederne har det suveræne ledelsesrum i forhold til lærerens gennemsnitlige 37 timers ugentlige arbejde. Selv efter at forligsmand Mette Christensen opgav at forlige parterne, har LC og CO10 forsøgt at få nye forhandlinger i gang. Det er stadig ikke for sent, men forhandling kræver vilje.

Arbejdsgiverne har allerede opnået det, de ville med lockouten, fordi de gamle arbejdstidsregler med lockouten bortfalder med skoleårets afslutning til sommer. Hvad vil regeringen og KL mere?

Regeringen har undervejs i dette forløb forbrudt sig mod den danske forhandlingsmodel – både ved på forhånd at finansiere en skolereform med lærernes arbejdstid og ved at flere ministre har lagt et offentligt pres på den ene part under selve forhandlingerne. Hvis arbejdsgiverne ikke vil komme til forhandlingsbordet, kan et lovindgreb ikke undgås – det er også en del af den danske model.

Kommer lovindgrebet er det afgørende, at politikerne ikke forbryder sig yderligere mod den danske forhandlingstradition ved at komme med et helt ensidigt indgreb. Det er nødvendigt at vise respekt for begge parter i konflikten – ved at finde en balanceret løsning.