FTF har modtaget EU-forslag til forstærket samarbejde om beskatning af finansielle transaktioner i høring og har følgende bemærkninger:

FTF ser positivt på gennemførelsen af det forstærkede samarbejde på området for afgift på finansielle transaktioner (AFT).  FTF vil med stor interesse følge erfaringerne med indførelsen af AFT og de konsekvenser det måtte have af både negativ og positiv karakter for beskæftigelsen og konkurrencen i sektoren og den øvrige samfundsøkonomi.

Overordnet mener FTF, at den finansielle sektor bør bidrage på lige fod med andre sektorer til samfundsøkonomien. 13 EU lande har indført en form for balancebeskatning (nationale ordninger), og andre lande har indført en afgift på transaktioner (nationale ordninger afløses af forstærket samarbejde) og endelig har Danmark og Frankrig indført en lønsumsafgift. En fragmentering af afgiftsreglerne indenfor den finansielle sektor er uhensigtsmæssig både for væksten og beskæftigelsen i sektoren, men også for samfundsøkonomien generelt.  FTF går ind for ens konkurrencevilkår på tværs af landegrænser, særligt fordi de finansielle markeder og pengestrømme er globale. 

Ud fra et konkurrenceperspektiv er en særskilt national ordning som den danske lønsumsafgift – der i 2021 vil nå op på 15,3 pct. i finanssektoren – derfor aldeles skadelig ikke bare for beskæftigelsen og væksten i sektoren, men også for den øvrige samfundsøkonomi qua sektorens store samfundsmæssige betydning. Analyser viser, at produktiviteten i den finansielle sektor tillige skaber øget produktivitet uden for sektoren. Således har Cepos blandt andet beregnet, at væksttabet pr. fyring i finanssektoren svarer til mere end 1 mio. danske kr – forudsat at den fyrede medarbejder får anden beskæftigelse. Ellers bliver tabet endnu større. Endvidere viser et norsk forskningsprojekt ”Et kunnskapsbasert Norge”, at der for hvert job, der skabes i finanssektoren, skabes 2,5 job i den øvrige økonomi. 

Lønsumsafgiften er reelt en skat på arbejdskraft i den finansielle sektor, og har derfor den væsentlige negative virkning, at den øger incitamentet for de finansielle virksomheder til at reducere antallet af finansansatte i Danmark på et tidspunkt, hvor der er behov for vækst- og jobskabelse.  Andre EU lande har i kølvandet på den finansielle krise valgt at indføre en skat på balancen

Lønsumsafgiften er en katastrofal dansk enegang, især når findes andre og bedre metoder til beskatning af den finansielle sektor.

FTF støtter indførelsen af skat på finansielle transaktioner som en global ordning. En indførelse af skat på finansielle transaktioner i EU kan være en begyndelse, – specielt hvis erfaringerne fra det forstærkede samarbejder viser, at konkurrencen i den finansielle sektor ikke skævvrides i forhold til resten af EU og den øvrige verden.