Hvad der så ud til at ende med en formel godkendelse af et forhandlingsresultat blev i stedet til en fælles protest fra 550.000 offentligt ansatte. Mandag besluttede forhandlingsfællesskabet KTO, som forhandler overenskomster for ansatte i kommunerne, nemlig  at undlade at godkende det fælles forhandlingsresultat.
”Vi efterlader ingen på perronen og forventer, at der snarest optages reelle forhandlinger på undervisningsområdet. Så snart dette sker, vil vi tage stilling til KTO-forligene”, skrev KTO i en pressemeddelelse mandag.  
Alle 9 medlemmer af KTO’s forhandlingsudvalg står som kontaktpersoner på meddelelsen, og det understreger situationens alvor.  
Flere faglige organisationer melder ligeledes, at situationen truer den danske model og/eller de melder deres støtte til underviserne i både stat, regioner og kommuner, som er varslet lockout den 1. april.
”Den fælles varsling af lockout af en stor del af underviserne i kommuner, regioner og staten, tyder på, at arbejdsgiverne ikke har været interesseret i at føre reelle forhandlinger. Det er et brud på den danske model, og det tager vi afstand fra”, siger Dansk Socialrådgiverforenings formand, Majbrit Berlau.
På Finansforbundets hjemmeside skriver formand Kent Petersen en opfordring til at respektere den danske model.
”Overenskomstforhandlinger betyder jo i Danmark, at arbejdsvilkår aftales af parterne tæt på de berørte. Det er en hjørnesten i den danske aftalemodel, som ofte bliver fremhævet i skåltalerne. Den er internationalt berømmet, men hvis vi skal høste de positive effekter, skal den også efterleves i praksis”, skriver han.
Også BUPL opfordrer KL til at gå tilbage til forhandlingsbordet og forhandle reelt med lærerne.
"Vi kan ikke stiltiende være vidner til, at den danske forhandlingsmodel undergraves af arbejdsgivere, som undlader at gå i realitetsforhandlinger og i stedet forsøger at diktere løsninger for en hel medarbejdergruppe. Accepterer vi dette nu, risikerer vi, at arbejdsgiverne også i fremtiden vil forsøge at tromle hen over enkelte faggrupper," lyder det bl.a. i en udtalelse fra BUPL’s Hovedbestyrelse.
Prosa – forbundet af it-professionelle – sammenligner situationen med CSC-konflikten i 2011.
”Tilbage under konflikten på CSC i 2011 var en af parolerne: "CSC i dag – dig i morgen". En noget vel dramatisk udmelding dengang, men desværre viser lockout-varslet fra KL, at det ikke var helt ved siden af. Præcist det samme oplever lærerne i øjeblikket, hvor arbejdsgiverne kræver en ny arbejdstidsaftale; ikke gennem forhandling, men gennem diktat”, skriver formanden Niels Bertelsen i et indlæg.
Dansk Sygeplejeråd er bekymret for den danske model.
”Det er en alvorlig sag, at man vælger at sløjfe kollektive aftaler, uden at ville forhandle om det,” sagde næstformand i Dansk Sygeplejeråd Dorte Steenberg, da hun og Ergoterapeuternes formand Gunner Gamborg fredag den 1. marts informerede 40 tillidsrepræsentanter om den varslede lockout af underviserne.
Lockouten rammer primært medlemmer af faglige organisationer, som er i FTF. Men støtten til lærerne kommer også fra organisationer uden for FTF. Fx udtaler Gymnasieskolernes Lærerforening sin fulde støtte til de lockout-varslede lærere.
”Det er helt uacceptabelt, at finansministeren og KL har forhandlet på skrømt. S-SF-R-regeringen udnytter den økonomiske krise, befolkningens krisebevidsthed og manglende forståelse for lærerarbejde til at tromle undervisere i Danmark”, skriver GL i sin støtteerklæring.
FOA, som organiserer næsten 200.000 medarbejdere primært i den offentlige sektor, bakker også lærerne op.
”På den ene side skal vi ikke blande os i hinandens forhandlinger. Men på den anden side har vi aftalt med de andre forbund, at ingen bliver efterladt på perronen,” siger FOA’s formand Dennis Kristensen, som også var initiativtager til, at KTO nu har udskudt at godkende det samlede forlig. FOA’s hovedbestyrelse har valgt at vente med at godkende overenskomstforligene på både det regionale og kommunale område, ind til lærerne er kommet videre med deres forhandlinger.  
HK/Kommunal ser situationen som et angreb på den danske model:
”Vi forholder os ikke til indholdet af forhandlingerne på undervisningsområdet. Men alle har krav på at komme i realitetsforhandlinger, og vi må konstatere, at arbejdsgiverne ikke har ført reelle forhandlingerne med lærerne. Det vidner den fælles varsling af lockout i kommuner, regioner og staten om”, siger formanden for HK/Kommunal Bodil Otto, der sidder i KTO’s forhandlingsudvalg.
Også på Facebook er der stor opbakning til den danske model. Mange organisationer og privatpersoner deler budskabet ”Det er OK at forhandle løn og arbejdstid – uden politisk indblanding”. Budskabet kommer fra LO og FTF’s fælles oplysningsindsats om overenskomster og faglige fællesskaber.

FTF’s formand Bente Sorgenfrey glæder sig over de faglige organisationers opbakning til lærerne. ”Det er meget positivt, at lærerne har fået et så klart signal om opbakning fra kollegerne i fagbevægelsen”, sagde hun om KTO’s beslutning om at udskyde at tage stilling til KTO-forliget.
I et blogindlæg i fredags pegede hun ligeledes  på, at forhandling er løsningen – ikke lock out.