OECD viser i sin seneste økonomiske prognose, at de tror det langsomt vil gå fremad for verdensøkonomien. Det er ikke overraskende Kina der fører an i den økonomiske vækst med stigende vækstrater i de tre prognoseår 2012, 2013 og 2014. Den kinesiske økonomi når sit lavpunkt siden 2007 med en vækst i BNP på ”kun” 7,5 pct. i 2012, stigende til knap 9 pct. i 2014. USA’s vækst vil svinge mellem 2 og 3 pct. i de tre prognoseår, mens Europa sakker bagud. Eurozonen har negativ vækst både i 2012 og 2013, men forventes i 2014 at have fået så meget gang i økonomien at der kommer en vækst på 1,3 pct. i 2014.
For den danske økonomi er billedet heller ikke for rosenrødt. I 2012 spår OECD en vækst på kun 0,2 pct., hvor den danske regering har regnet med 0,9 pct. I 2013 vil væksten dog stige ifølge OECD, nemlig til 1,4 pct. Her havde regeringen i deres økonomiske redegørelse fra august regnet med en vækst i 2013 på 1,7 pct. For 2014 regner OECD med en vækst på 1,7 pct. af BNP.
OECD mener, at det er den lave rente der trods alt langsomt får gang i den danske økonomi, men at væksten belastes af, at forbrugerne mangler tillid til økonomien og derfor holder forbruget tilbage. Væksten vil stige i 2014, fordi tilliden så småt vender tilbage. Det sker formentlig også på grund af, at ledigheden forventes at aftage fra midten af 2013. Ledigheden forventes at falde fra 7,5 pct. i 2012 til 7,4 pct. i 2013 og 7,3 pct. i 2014. Ledighedsprocenterne ligner ikke umiddelbart de danske fordi OECD bruger et harmoniseret indeks (Labour Force Survey) til måling af ledighedsniveau, som derfor adskiller sig fra den registrerede ledighed.
FTF vurdering
FTF pegede i forbindelse regeringens forudsigelser om økonomien for de nærmeste år på, at det så for optimistisk ud. Og der er meget der tyder på, at regeringen var for optimistisk i sin vurdering af økonomien i Økonomisk Redegørelse fra august. Ikke bare den nye OECD-prognose, men også indenlandske prognoser fra Nationalbanken og Det økonomiske Råd har peget på det samme. FTF forventer derfor at regeringen med sin kommende Økonomiske Redegørelse, der forventes i december, tager de mere realistiske briller på og indser at det er nødvendigt at gøre noget for at fremme vækst og beskæftigelse også på kort sigt. Først og fremmest ved at fjerne anlægsloftet i kommunerne så allerede planlagte budgetter kan komme i gang, men også ved at signalere at de vil lette på bremsen overfor den kommunale og regionale økonomi senest i 2014. Det vil medvirke til at genskabe forbrugernes tillid til økonomien, hvilket er nødvendigt for at få et øget privat forbrug med til at trække vækst og beskæftigelse.