En akutpakke til ledige er fin, men vi mangler stadig tiltag, der kan skabe nogle arbejdspladser.
Sådan lyder meldingen fra fire a-kasser under FTF. Som hovedorganisation for 450.000 privat og offentligt ansatte bakker FTF op om regeringens akutpakke. Den betyder blandt andet, at rigtig mange ledige nu bliver kontaktet af deres a-kasse.
Flere af FTF’s a-kasser gør en del mere, end aftalt i akutpakken. Både pædagogernes og sygeplejerskernes a-kasser forsøger også at finde job til de ledige i andre nordiske lande. Derudover bruger de fem a-kasser og flere af FTF’s medlemsorganisationer både jobrotation og trainee-forløb.

Alligevel er beskeden den samme fra a-kasserne. Der mangler job.
"Akutpakken er et godt initiativ. Det løser dog ikke problemet, for der bliver ikke skabt flere job. Der er mangel på job. Punktum," siger Michael Darmer.
Han er administrerende direktør i a-kassen FTF-A med cirka 130.000 medlemmer.
Over 800 breve er allerede sendt ud
Michael Darmer fortæller, at akutpakken er med til at gøre de ledige helt klar til et arbejde. FTF-A har på to uger sendt omkring 800 breve til medlemmerne og fokuserer som en del af akutpakken på dem, der snart mister retten til at dagpenge.
"Vi rører rundt i gryden, og gør dem mere arbejdsmarkedsparate. Man kan også sige, at vi hjælper de, der står yderst på vippen til at komme lidt længere ind på vippen. Det ændrer dog ikke på, at der mangler job," siger Michael Darmer.
Han har endnu ikke tal på, hvor mange af a-kassernes medlemmer, der har fået job på grund af den ekstra indsats efter akutpakken.

I sygeplejerskernes a-kasse er der kommet 10 jobåbninger, der straks er besat. Politiken skriver onsdag, at der på fagforeningen Metals område er skabt 10 nye job i kølvandet på aftalen om akutpakken.
Brug for mere end akutpakke
Konklusionen er ifølge FTF’s formand Bente Sorgenfrey klar.
"Akutpakken gør klart en forskel på FTF-området, og der er gang i mange initiativer, men det er ikke nok til at løse problemet. Derfor bliver regeringen nødt til at gøre noget mere,," siger Bente Sorgenfrey.

Hun peger på, at en den tidligere regerings såkaldte genopretningspakke har ændret reglerne for, hvor meget ledige skal arbejde for at optjene retten til at få dagpenge fra 26 til 52 uger. Ledige skal nu arbejde i et år for igen at få ret til at modtage dagpenge. Ifølge de gamle regler, gav 26 ugers arbejde ret til dagpenge på ny.
"Vi ser gerne, at regeringen ændrer reglerne igen. Aftalen blev lavet, da man troede, at krisen nu ville være forbi. Det er den ikke, og det bliver politikerne nødt til at forholde sig til," tilføjer Bente Sorgenfrey.
Den fortsatte økonomiske krise får også FTF’s formand til at foreslå mindre skrappe regler for supplerende dagpenge. Det koster ikke meget, og giver ledige mulighed for at arbejde nogle timer og på den måde have tæt kontakt til arbejdsmarkedet uden at være fuldtidsansat.