Hver tredje kommune opgiver næste år planlagte renovationer eller nybyggerier. Det sker på grund af den skrappe økonomiaftale mellem regeringen og Kommunernes Landsforening (KL).
Det viser en dugfrisk undersøgelse blandt landets borgmestre, FTF står bag. 54 borgmestre har svaret og heraf siger 17, at de må stoppe eller udskyde større anlægsprojekter i 2013.
Borgmestrene peger på aftalen med regeringen, når de skal forklare, hvorfor de opgiver eller venter med større byggeprojekter.
"Det giver ingen mening, at regeringen holder fast i en alt for stram aftale for kommunernes økonomi. Derfor kan vi kun opfordre regeringen til helt at droppe anlægsloftet for 2013. Man kvæler væksten, inden den når at få fat," siger Bente Sorgenfrey.
Skulle få gang i økonomien
Hun er formand for FTF, der er hovedorganisation for 81 forbund med i alt 450.000 medlemmer. FTF har tidligere rost regeringen for blandt andet kickstarten, der skulle få gang i den danske økonomi igen.

Anlægsloftet betyder, at kommunerne samlet set skal holde anlægsudgifterne under 15,5 milliarder kroner i 2013. Hvis budgetterne ender med at overskride loftet på de 15,5 milliarder kroner, er straffen en milliard kroner mindre i bloktilskud. Den seneste opgørelse viser, at kommunerne allerede har planlagt aktiviteter for 18 milliarder kroner. Kommunerne har sat penge af på budgettet, men de må ikke bruge dem.
"Derfor giver det ingen mening, at regeringen nu bremser alt for hårdt op i aftalen med KL. Kickstarten får slet ikke lov at virke. Det vil give mening at droppe det anlægsloft," siger Bente Sorgenfrey.