I en analyse i Berlingske Tidende 20. januar giver Bent Winther udtryk for, at fagbevægelsens reaktioner på regeringens forslag om at sløjfe store bededag til forveksling kan komme til at ligne tilstandene i Frankrig. Det Frankrig vi kender med demonstrationer og gadekampe.

Det er noget vås for nu at udtrykke det mildt. Den danske fagbevægelse søger altid indflydelse.

Det er ikke fagbevægelsen, der er blevet radikaliseret. Om nogen er det regeringen!

Lizette Risgaard

Vi forhandler altid.

Vi er lige kommet ud af en coronakrise, hvor vi har fundet trepartsløsninger hele 19 gange. Sammen med arbejdsgiverne og regeringen.

Skriv under: Gør som 414.702 danskere!

Skriv under: Gør som 414.702 danskere!

Skriv under for at bevare store bededag!

Målet er altid ansvarlige resultater

Vi forhandlede fornuftige overenskomster under finanskrisen, der fik os ud af det morads, som dele af den finansielle sektor havde skabt. Vi går altid efter ansvarlige resultater, der sikrer gode forhold for medlemmerne.

Men vi sikrer også sammenhængskraften i det danske samfund. Vi går altid forrest for fællesskabet og tager samfundsansvar.

Demonstrationer og aktiviteter uden for forhandlingslokalet bliver aldrig nogensinde normen i Danmark. Medmindre man helt grundlæggende piller ved den danske model.

Medmindre man ikke vil forhandle.

Og det er jo den situation, vi er i.

Fagbevægelsen er ikke blevet radikaliseret

Det er ikke fagbevægelsen, der er blevet radikaliseret. Om nogen er det regeringen. Man bryder nemlig radikalt med en model, vi har haft de sidste 125 år, og som har medvirket til at sikre vores velfærd. Og man gør det som en tyv om natten.

Uden forudgående drøftelse med vælgerne.

Må jeg i øvrigt ikke minde om, at hvis folkeafstemninger er udtryk for at være en specielt venstreorienteret retorik, så må jeg med et smil på læben sige til Bent Winther og hans arbejdsplads Berlingske:

I kan selv være venstreorienterede.

For denne avis anbefalede jo begejstret en folkeafstemning vedrørende jordlovene i 1963. Og det er jo sagens kerne. Det her er meget principielt og i min bog lige så afgørende for vores fællesskab, som jordlovene var det for Berlingske Tidende.

Det er jo hele fundamentet for vores effektive arbejdsmarked. Den frie aftaleret og den tillid, vi har bygget op, er jo netop dét, der adskiller os fra Frankrig.

Det er den danske model, der har sikret velfærd til de fleste. Det er derfor, vi – nødtvungent – har peget på, at regeringen skal indkalde til folkeafstemning.

Ville jeg hellere forhandle? Selvfølgelig. Altid. Men det ønsker regeringen åbenbart ikke. Regeringen ønsker at diktere en løsning. Det er det, der er ekstremt.

Lizette Risgaard

Forsvarer aftaler med næb og kløer

Fordi vores aftaler er værd at forsvare med næb og klør.

Ville jeg hellere forhandle? Selvfølgelig. Altid. Men det ønsker regeringen åbenbart ikke. Regeringen ønsker at diktere en løsning. Det er det, der er ekstremt. Og det er omvendt os, der er de ansvarlige og ærkedanske. Så hvis Bent Winther vil se franske tilstande, må han tage til Frankrig. Vi vil vedblivende tage ansvar!

Indlægget er bragt i Berlingske Tidende 25.01.23

Kæmpe modstand mod regeringens forslag:

75%

er modstandere af en afskaffelse af Store bededag

59%

er enige i, at det er bedre at udskyde de planlagte skattelettelser

72%

af de vælgere der stemte på Socialdemokratiet er i mod regeringens forslag!

SKRIV UNDER OG KOM TIL DEMONSTRATION

FINGRENE VÆK FRA STORE BEDEDAG!

Bevar store bededag
Bevar store bededag
Bevar store bededag
Når man læser Noa Redingtons – altid velskrevne – skriblerier i Politiken den 22. januar om fagbevægelsens krav om folkeafstemning vedrørende store bededag, vælter fordommene om fagbevægelsen desværre ud af spalterne. “Hvis nogen er bosser hos os, er det vores medlemmer”, skriver Lizette Risgaard
Bevar store bededag
Bevar store bededag
Bevar store bededag
FH opfordrer endnu engang Socialdemokratiet til at vedstå sig vores fælles arv: Den danske model. Der er tid til at rette fejlen. Der er tid til at undgå en historisk brøler, der vil klæbe til partiet i mange, mange år fremover!”, skriver Lizette Risgaard i debatindlæg.
Bevar store bededag
Bevar store bededag
Bevar store bededag
“Ville jeg hellere forhandle? Selvfølgelig. Altid. Men det ønsker regeringen åbenbart ikke. Regeringen ønsker at diktere en løsning. Det er det, der er ekstremt!”, siger Lizette Risgaard
Bevar store bededag
Bevar store bededag
Bevar store bededag
Tre ud af fire danskere vil have regeringen til at droppe forslaget om at fjerne store bededag som helligdag.
Bevar store bededag
Bevar store bededag
Bevar store bededag
“For mig betyder store bededag, at jeg har en fastlagt og nødvendig pause. En dag, hvor jeg ved, at der har jeg fri. Der kan jeg selv planlægge min dag”, siger Gabriel, der arbejder med tegneseriekultur.
Bevar store bededag
Bevar store bededag
Bevar store bededag
Marianne har brug for tid med familien for at lade op til en travl hverdag som sygeplejerske. Hun og kollegerne løber i forvejen meget stærkt for at passe på os andre. “Drop nu det forslag om at afskaffe store bededag” siger hun!
Bevar store bededag
Bevar store bededag
Bevar store bededag
Den kritisabelt korte høringsfrist om store bededag udløbe 19. januar, hvor FH på vegne af en samlet fagbevægelse sendte sit høringssvar til Beskæftigelsesministeriet. Her udlægger vi de mange problemer, der er med forslaget om at afskaffe helligdagen for at finansiere regeringens politik. Det gælder blandt andet bekymringer om, at lovforslaget blander sig i balancen mellem…
Bevar store bededag
Bevar store bededag
Bevar store bededag
Regeringens forslag om at afskaffe store bededag har været diskuteret vidt og bredt, og det er ikke nogen hemmelighed, at vi i fagbevægelsen er imod. Først og fremmest fordi, det er et indgreb i den danske aftalemodel. Men også fordi argumenterne ikke hænger sammen. I starten blev forslaget pakket ind i krigens alvor og behovet…
Bevar store bededag
Bevar store bededag
Bevar store bededag
Vi vil fortsat anbefale regeringen at inddrage lønmodtagerne og indkalde til trepartsforhandlinger – i respekt for den danske model
Bevar store bededag
Bevar store bededag
Bevar store bededag
Den 5. februar inviterer fagbevægelsen til en bred og tværpolitisk demonstration på Christiansborg Slotsplads. Ambitionen er, at initiativet kan samle de mange organisationer og stemmer, som ønsker at bevare store bededag.
Bevar store bededag
Bevar store bededag
Bevar store bededag
Statsminister Mette Frederiksen har i sin åbningsredegørelse præsenteret et udmærket program for regeringens ambitioner. Men det er helt skævt at skaffe pengene ved at blande sig i arbejdsmarkedet og tage forhandlede goder fra lønmodtagerne.
Bevar store bededag
Bevar store bededag
Bevar store bededag
Fagbevægelsens underskriftsindsamling for at bevare store bededag blev tirsdag aften angrebet af hackere. Men angrebet er håndteret, datasikkerheden intakt og det ændres, hvordan antallet af underskrifter meldes ud.
Bevar store bededag
Bevar store bededag
Bevar store bededag
Antallet af underskrivere på www.bevarstorebededag.dk har nu rundet 300.000 danskere. Det er markant flere end nogen anden underskriftindsamling
Bevar store bededag
Bevar store bededag
Bevar store bededag
Regeringen har hele tiden begrundet afskaffelsen af store bededag med, at der mangler penge i kassen. Men det klinger hult, når regeringen selv har åbnet kassen på vid gab for direktører, virksomhedsarvinger og udenlandske kapitalfonde, mener FH-formand Lizette Risgaard. Samtidig viser oppositionen i dag, at der er alternative veje til finansiering af forsvarsforliget.