Der har fra tid til anden været angreb på den danske model. Altid er de kommet fra det yderste højre eller fra gule fagforretninger. Altid har vi i fagbevægelsen og Socialdemokratiet stået sammen om at forsvare den.

Det er vel ikke helt forkert at kalde det vores fælles arv!

Sammen gik dem, der kom før os, forrest for at sikre lønmodtagernes ret til at forhandle løn- og arbejdsvilkår.

Det værste ved dette indgreb er, at man sætter pen til et lovforslag hen over hovedet på arbejdsmarkedets parter

Lizette risgaard

Vi kæmpede hårdt skulder ved skulder, og siden har vi sammen slået alle anslag mod denne unikke model tilbage. Fordi vi ved, at vores model virker for flest.

Den sikrer gode løn- og arbejdsvilkår for lønmodtagerne. Den sikrer en uddannet og dedikeret arbejdskraft til gavn for arbejdsgiverne.

Og den sikrer et arbejdsmarked, hvor vi har tillid til hinanden, og hvor vi ikke hele tiden oplever ustabilitet og social uro. Vi – lønmodtagere og arbejdsgivere – tager et fælles ansvar til gavn for hele Danmark.

Et digebrud

Derfor reagerer fagbevægelsen også denne gang, når regeringen vil bestemme løn og arbejdstid – for det er det, regeringen vil med afskaffelsen af store bededag.

Det er et digebrud, som kan få alvorlige konsekvenser.

For hvad bliver det næste, man vil regulere i Folketinget? Lovforslaget åbner en ladeport af muligheder for fremtidige regeringer for at gribe ind i løn og arbejdstid.

Den eneste begrundelse for indgrebet i den danske model er nemlig behovet for finansiering – og det er jo konstant en udfordring, når en regering ønsker at prioritere nye tiltag eller er udfordret af færre indtægter.

Handler om måden

Vi kunne ikke drømme om at anfægte Folketingets ret til at lovgive og regeringens ret til at regere. Derfor er det også regeringens ret at fremsætte lovforslag om, hvordan vi finansierer forsvaret af Danmark.

Men det handler om måden, hvorpå det sker, og her har regeringen helt mistet grebet. For når noget spiller ind i løn- og arbejdsvilkår, har vi altid sat os ned – arbejdstagere, arbejdsgivere og regering – og talt sammen.

Selvfølgelig vil vi altid kæmpe for at bevare en fridag, som lønmodtagerne har haft i snart 300 år – det siger sig selv.

Lizette risgaard

Senest indgik vi 19 trepartsaftaler under corona-krisen.

Selvfølgelig vil vi altid kæmpe for at bevare en fridag, som lønmodtagerne har haft i snart 300 år – det siger sig selv.

Men det værste ved dette indgreb er, at man sætter pen til et lovforslag hen over hovedet på arbejdsmarkedets parter.

Det der gør mest ondt

Det sørgelige er, at det netop er Socialdemokratiet, der fører pennen. For selvfølgelig gør det ekstra ondt, at det er en regering ledet af Socialdemokratiet, der fratager lønmodtagergrupper i Danmark med de laveste indtægter løn- og frihedsrettigheder, det som er opnået ved kollektive aftaler.

Det havde vi aldrig troet ville ske. Aldrig!

Vi har forståelse for, at forhandlinger om regeringsgrundlag er komplicerede – at der skal indgås kompromisser. Og vi har også mere end én gang set, at det, man aftaler, måske har utilsigtede virkninger. Det har vi også selv prøvet. Men så sætter man sig ned og retter fejlen og foretager de fornødne ændringer.

Tid til at rette fejlen

Det har vi selvfølgelig appelleret til sker i denne situation. Desværre har regeringen indtil nu valgt ikke at lytte. Derfor har vi iværksat vores underskriftsindsamling. Derfor et folkeligt krav om folkeafstemning. Det var ikke vores førstevalg. Vi vil altid hellere forhandle.

Derfor opfordrer vi endnu engang Socialdemokratiet til at vedstå sig vores fælles arv: Den danske model. Der er tid til at rette fejlen. Der er tid til at undgå en historisk brøler, der vil klæbe til partiet i mange, mange år fremover.

Lad os gøre det, vi har gjort så mange gange før: Lad os forhandle til gavn for hele Danmark.

Indlægget er bragt i PioPio 25.01.23

Kæmpe modstand mod regeringens forslag:

75%

er modstandere af en afskaffelse af Store bededag

59%

er enige i, at det er bedre at udskyde de planlagte skattelettelser

72%

af de vælgere der stemte på Socialdemokratiet er i mod regeringens forslag!

SKRIV UNDER OG KOM TIL DEMONSTRATION

FINGRENE VÆK FRA STORE BEDEDAG!

Bevar store bededag
Bevar store bededag
Bevar store bededag
Når man læser Noa Redingtons – altid velskrevne – skriblerier i Politiken den 22. januar om fagbevægelsens krav om folkeafstemning vedrørende store bededag, vælter fordommene om fagbevægelsen desværre ud af spalterne. “Hvis nogen er bosser hos os, er det vores medlemmer”, skriver Lizette Risgaard
Bevar store bededag
Bevar store bededag
Bevar store bededag
FH opfordrer endnu engang Socialdemokratiet til at vedstå sig vores fælles arv: Den danske model. Der er tid til at rette fejlen. Der er tid til at undgå en historisk brøler, der vil klæbe til partiet i mange, mange år fremover!”, skriver Lizette Risgaard i debatindlæg.
Bevar store bededag
Bevar store bededag
Bevar store bededag
“Ville jeg hellere forhandle? Selvfølgelig. Altid. Men det ønsker regeringen åbenbart ikke. Regeringen ønsker at diktere en løsning. Det er det, der er ekstremt!”, siger Lizette Risgaard
Bevar store bededag
Bevar store bededag
Bevar store bededag
Tre ud af fire danskere vil have regeringen til at droppe forslaget om at fjerne store bededag som helligdag.
Bevar store bededag
Bevar store bededag
Bevar store bededag
“For mig betyder store bededag, at jeg har en fastlagt og nødvendig pause. En dag, hvor jeg ved, at der har jeg fri. Der kan jeg selv planlægge min dag”, siger Gabriel, der arbejder med tegneseriekultur.
Bevar store bededag
Bevar store bededag
Bevar store bededag
Marianne har brug for tid med familien for at lade op til en travl hverdag som sygeplejerske. Hun og kollegerne løber i forvejen meget stærkt for at passe på os andre. “Drop nu det forslag om at afskaffe store bededag” siger hun!
Bevar store bededag
Bevar store bededag
Bevar store bededag
Den kritisabelt korte høringsfrist om store bededag udløbe 19. januar, hvor FH på vegne af en samlet fagbevægelse sendte sit høringssvar til Beskæftigelsesministeriet. Her udlægger vi de mange problemer, der er med forslaget om at afskaffe helligdagen for at finansiere regeringens politik. Det gælder blandt andet bekymringer om, at lovforslaget blander sig i balancen mellem…
Bevar store bededag
Bevar store bededag
Bevar store bededag
Regeringens forslag om at afskaffe store bededag har været diskuteret vidt og bredt, og det er ikke nogen hemmelighed, at vi i fagbevægelsen er imod. Først og fremmest fordi, det er et indgreb i den danske aftalemodel. Men også fordi argumenterne ikke hænger sammen. I starten blev forslaget pakket ind i krigens alvor og behovet…
Bevar store bededag
Bevar store bededag
Bevar store bededag
Vi vil fortsat anbefale regeringen at inddrage lønmodtagerne og indkalde til trepartsforhandlinger – i respekt for den danske model
Bevar store bededag
Bevar store bededag
Bevar store bededag
Den 5. februar inviterer fagbevægelsen til en bred og tværpolitisk demonstration på Christiansborg Slotsplads. Ambitionen er, at initiativet kan samle de mange organisationer og stemmer, som ønsker at bevare store bededag.
Bevar store bededag
Bevar store bededag
Bevar store bededag
Statsminister Mette Frederiksen har i sin åbningsredegørelse præsenteret et udmærket program for regeringens ambitioner. Men det er helt skævt at skaffe pengene ved at blande sig i arbejdsmarkedet og tage forhandlede goder fra lønmodtagerne.
Bevar store bededag
Bevar store bededag
Bevar store bededag
Fagbevægelsens underskriftsindsamling for at bevare store bededag blev tirsdag aften angrebet af hackere. Men angrebet er håndteret, datasikkerheden intakt og det ændres, hvordan antallet af underskrifter meldes ud.
Bevar store bededag
Bevar store bededag
Bevar store bededag
Antallet af underskrivere på www.bevarstorebededag.dk har nu rundet 300.000 danskere. Det er markant flere end nogen anden underskriftindsamling
Bevar store bededag
Bevar store bededag
Bevar store bededag
Regeringen har hele tiden begrundet afskaffelsen af store bededag med, at der mangler penge i kassen. Men det klinger hult, når regeringen selv har åbnet kassen på vid gab for direktører, virksomhedsarvinger og udenlandske kapitalfonde, mener FH-formand Lizette Risgaard. Samtidig viser oppositionen i dag, at der er alternative veje til finansiering af forsvarsforliget.