Den iransk-kurdiske kvinde, 22-årige Mahsa Amini, døde den 16. september efter at være blevet banket af det iranske moralpoliti. Hun blev arresteret for ikke at have bundet sit hovedtørklæde efter forskrifterne.

Drabet har fået iranske kvinder på gaden. De klipper deres hår af og brænder deres tørklæder i protest mod det iranske præstestyre.

Fagbevægelsens Hovedorganisation udtrykker sin solidaritet med de mange kvinder og menneskeretsaktivister i Iran, der lige nu kæmper for frihed og basale menneskerettigheder. Deres kamp har ikke kun har betydning for dem, men for mange andre i og udenfor Iran.

Afgørende med støtte fra det internationale samfund

”Det er helt afgørende, at det internationale samfund støtter kvindernes legitime ret til frihed og ligestilling og fordømmer undertrykkelse, vold mod kvinder i Iran. Kvinder har ret til at udtrykke sig, som de vil, og til at være frie og ligestillede. De krav, kvinderne i Iran stiller, er retfærdige. Det er deres protester og opråb også”, siger næstformand i FH, Bente Sorgenfrey.

”Den kontrol af kvinder og deres påklædning, som moralpolitiet i Iran udfører, betragter vi som undertrykkelse og en krænkelse af kvinders menneskerettigheder. De iranske kvinder skal støttes i deres kamp” siger hun.

Bente Sorgenfrey understreger, at det er helt afgørende, at det internationale samfund tager klar stilling imod regimer, der undertrykker kvinder. Og anerkender det vigtige arbejde, som kvinderettighedsaktivister udfører i Iran og i resten af verden, og støtter og beskytter dem.