Christian Milan har svært ved at forestille sig et arbejdsliv uden seks ugers ferie med løn om året. Fem uger med løn sikret via lov. Den sjette ferieuge med løn kæmpet på plads af blandt andre fagforbundet 3F, hvor han er medlem.

”Jeg kender et par stykker, der ikke aner, at fagbevægelsen har været med til at sikre mere ferie med løn. Jeg synes, at det er fedt, at fagforeningerne har tænkt, at selvfølgelig skal folk have ferie, så de kan få ladet batterierne op,” siger han.

19-årige Christian Milan dratter ofte om på sofaen tidligt på aftenen og snorkbobler. Sådan er det, når man står op hver morgen halv fem for at køre til Gevninge ved Roskilde og være med til at opføre et nyt topmoderne vandværk.

Jeg har allerede haft brug for min fagforening til at få styr på nogle kørepenge, der manglede. Men i det hele taget er det vigtigt at have en overenskomst med ret til løn under sygdom og ferie

Christian Milan

Han er i lære som bygningsstruktør og drømmer om at arbejde på nogle af Danmarkshistoriens store bygge- og anlægsprojekter, så han engang i fremtiden kan vise sine børn, at deres far var med til at bygge broer, havneanlæg, energiøer eller noget helt fjerde. 

Men selvom man er ung og har masser af kræfter, er det også hårdt fysisk arbejde.

”Nu glæder jeg mig bare vildt til at komme på ferie og nyde at sove længe. Jeg skal ti dage til Gran Canaria med min mor, og jeg har aldrig været der, så det bliver fedt. Bare at kunne trække stikket og nyde ferien med god samvittighed, fordi man har knoklet til hverdag,” siger Christian Milan.

I ferien bliver også tid til at feste med vennerne og hygge med familien. Komme ned i fart. Spise god mad og skåle i iskold øl.

Christian Milans makker er også medlem af 3F, og de har talt om, hvor vigtigt det er i deres fag at have en fagforening i ryggen. Især sikkerhed og arbejdsmiljø er vigtigt, hvis man skal arbejde mange år som struktør, betoner Christian Milan.

“Der er mangel på struktører, så jeg er overhovedet ikke bekymret for job. Der vil være masser af spændende arbejde at få. Uddannelsen er superspændende, og jeg kommer på en masse kurser allerede og får et godt netværk”, siger Christian Milan

”Jeg har allerede haft brug for min fagforening til at få styr på nogle kørepenge, der manglede. Men i det hele taget er det vigtigt at have en overenskomst med ret til løn under sygdom og ferie,” siger han og tager sikkerhedshjelmen på igen. Der er et par timers arbejde tilbage inden fyraften. Og godt en måned tilbage inden sommerferien.

”Jeg føler frihed, når jeg har ferie. Hvis man ikke har ferie, slider man sig selv op alt for hurtigt. Man skal passe på ikke at arbejde hele tiden og huske at passe på sig selv. Også når man er ung. Når jeg har holdt ferie, er jeg klar til at klø på igen og glæder mig til at komme tilbage til mine kolleger,” fortæller han.

Lige nu bor Christian Milan hjemme hos sin mor i Helsinge. Så har han råd til at spare op til at købe lejlighed, når han er udlært i 2024. Hver måned bliver der sat penge ind på opsparingskontoen.

”Der er mangel på struktører, så jeg er overhovedet ikke bekymret for job. Der vil være masser af spændende arbejde at få. Uddannelsen er superspændende, og jeg kommer på en masse kurser allerede og får et godt netværk,” noterer han.

”Og så er jeg kun 21 år, når jeg får mit svendebrev. Jeg har ikke noget at klage over,” griner han.

Om nogle år vil han måske også bruge noget af sin ferie på at bygge sit eget hus. Eller støbe nyt betongulv i sin morfars gård.

”Det er sjovt at fremstille noget selv, og det kunne være sjovt en dag at bygge mit ejet hjem,” mener Christian Milan.