Regeringen har sammen med Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Alternativet, Liberal Alliance samt de fire grønne løsgængere indgået en aftale om økonomisk hjælp til udbydere af AMU-kurser. 

Vi har behov for stærke skoler, når vi skal løfte VEU-indsatsen både for de beskæftigede, men også for alle dem, der har mistet deres arbejde.

Nanna Højlund   

Vigtigt sikkerhedsnet

Nanna Højlund, næstformand i FH, er glad for aftalen, som spænder et sikkerhedsnet ud under udbyderne:

“Jeg vil gerne udtrykke stor ros til regeringen og de øvrige politiske partier bag aftalen for at have lyttet til fagbevægelsen og holde hånden under AMU-udbyderne i denne specielle situation.

Vi har behov for stærke skoler, når vi skal løfte VEU-indsatsen både for de beskæftigede, men også for alle dem, der har mistet deres arbejde.”   

Aftalen indebærer, at staten yder et tilskud på 100.000 kr. pr. mistet årselev, svarende til ca. 75 pct. af det gennemsnitlige statstilskud pr. årselev. 

Nedlukningen har ramt AMU-centrene økonomisk

COVID19 og nedlukningen af Danmark har betydet, at aktiviteten hos AMU-udbyderne er faldet markant.  Det er især gået hårdt ud over de fire AMU-centre, som udelukkende udbyder AMU-kurser.

I modsætning til de private AMU-udbydere, som er omfattet af lønkompensationsordningen, bærer AMU-centrene den fulde lønudgift, når de hjemsender deres medarbejdere. 

AMU-centrene har stået i en meget vanskelig situation med en masse udgifter og manglende indtægter, og derfor glæder det Nanna Højlund, at der nu er hjælp at hente fra Christiansborg.

Uvurderlig samfundsopgave

“AMU-udbyderne løfter en uvurderlig samfundsopgave. Og særligt de af dem, der ikke udbyder andet end AMU, har haft det utroligt svært under coronakrisen, idet de nærmest ikke har haft nogen kursister.

Opkvalificering, omskoling og sporskifte blandt kortuddannede og faglærte bliver omdrejningspunktet i forhold til at nedbringe arbejdsløsheden og få Danmark på ret køl igen på den anden side af nedlukningen. Og så nytter det jo ikke, at de, der skal løfte denne opgave, ikke har kræfterne til det.”

Nanna Højlund

Vil du læse flere skarpe holdninger og politiske udmeldinger?