Man skal lede længe efter steder, der byder på så meget kunst, kultur og historie som Konventum. Eller LO-skolen, som den stadig kaldes i folkemunde. Tusindevis af tillidsfolk og fagligt aktive har gennem tiden haft deres gang i den smukke bygning i Helsingør.

Og stedet har været med til at forme, uddanne og danne flere af Danmarkshistoriens store politikere.

Selv om Konventum i år runder et skarpt hjørne, er det gennem årene lykkedes at fastholde de gamle værdier og traditioner, siger Lizette Risgaard, Formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation. Lizette Risgaard har haft sin gang på skolen, siden hun var helt ung og før hendes politiske karriere tog fart.

Selvfølgelig er der meget, som er forandret med tiden. Der serveres for eksempel langt mere kildevand end fadøl i dag. Men ånden, værdierne og sammenholdet er stadig det samme

Lizette Risgaard, formand for FH

I år kan Konventum fejre 50-års jubilæum og alle er inviteret. Fejringen forløber over 5 dage, hvor vi byder på spændende debatter, taler, musik og madboder. Kig forbi og få et indblik i fagbevægelsens historie og dilemmaer dengang, nu og i fremtiden.

Konventum skulle have set anderledes ud 

Vidste du, at Konventum egentlig skulle have set anderledes ud?

Oprindelig blev arkitektkonkurrencen om arbejderhøjskolen vundet af Jørn Utzon, men på grund af arbejdet med Operahuset i Sidney blev han forhindret i at følge byggeprojektet til dørs. 2. pladsen gik til arkitekterne Jarl Heger, Ebbe Clemmensen og Karen Clemmensen og heldigvis stod arkitekttrioen klar til at overtage opgaven.

I dag er det svært at forestille sig et bygningsværk, som ville have passet bedre ind i Helsingørs bakkede landskab.

Kombinationen af skarpe kanter og bløde buer i materialer, der favner alt fra træ til beton, gør Konventum til en kontrastfuld bygning, man sent bliver træt af at gå på opdagelse i.

Konventum har siden 2009 været fredet på grund af sin arkitektoniske og kulturhistoriske værdi, og er i dag Danmarks yngste fredede bygning.

Halfdan Rasmussens hyldest til Konventum    

Konventum blev indviet som arbejderhøjskole i 1969. Forstanderen, Erling Jensen, havde til åbningsceremonien fået sin nabo og gode ven, digteren Halfdan Rasmussen, til at skrive digtet ”kæden” om sammenhørlighed, sammenhold og viljen til forandring. Se teksten til ”Kæden” her

Ifølge Lizette Risgaard beskriver ”Kæden” meget præcist de mange fællesskaber, der i årenes løb er blevet knyttet mellem tillidsvalgte og fagligt aktive fra alle kroge af Danmark.

Fællesskaber, som er med til at få den danske model til at hænge sammen. ” Det er måske også derfor ’Kæden’ altid har været min ynglings arbejdersang,” siger Lizette Risgaard

Tanken bag Konventum var, at fagbevægelsens folk skulle have den bedste uddannelse i de bedste rammer. Derfor blev der ikke gået på kompromis med kvaliteten, hverken hvad angik møbler, kunst, mad og arkitektur. Et ophold på Konventum var forbundet med undervisning af høj kvalitet i rammer af rendyrket forkælelse. 

Konventum byder stadig den dag i dag på en beundringsværdigt kunstsamling, som bestemt er et besøg værd.

Den sidste fælles arbejderskole

Med sit 50-års jubilæum tager Konventum også hul på en ny epoke, som fællesskabets skole.

Sammenlægningen af det tidligere LO og FTF ved årsskiftet betyder nemlig, at fællesskabet nu omfatter endnu flere fagforbund i det nye Fagbevægelsens Hovedorganisation. Visionen for fremtiden er klar, hvis man spørger Lizette Risgaard

Konventum skal også i fremtiden være et sted, man tager til, når man vil udvikle sig fagligt og organisatorisk. Et sted, hvor tillidsvalgte og fagligt aktive udvikler sig i fællesskab og vender styrket hjem til deres arbejdspladser

Lizette Risgaard, formand FH

Konventum er i dag den sidste fælles arbejderskole i Danmark. Det er med til at gøre den ekstra unik og bevaringsværdig.