I dag skal arbejdsgiverne kun hæfte for chikanen, hvis de har vidst, at chikanen har fundet sted. Men med lovforslaget skal arbejdspladserne indføre forskellige forebyggende indsatser mod seksuel chikane, og arbejdsgiveren er kun ansvarsfri, hvis det kan dokumenteres, at chikanen ikke kunne være undgået på trods af de forebyggende indsatser.

Vi har egentlig en ret præcis lovgivning, men arbejdsgiverne mangler incitamentet til at forebygge, at seksuel chikane forekommer. Derfor foreslår vi et skærpet arbejdsgiveransvar til at uddanne, oplyse og forebygge seksuel chikane på arbejdspladsen, siger LO-næstformand Nanna Højlund.

– LO foreslår desuden, at Arbejdstilsynet skal tilføres flere midler, så det har bedre mulighed for at gribe ind over for sager om seksuel chikane. Der er ligeledes behov for en ændring af arbejdsmiljøreglerne og af Arbejdstilsynets vejledning om mobning og seksuel chikane. De regler, der gælder nu og i AT-vejledningen, sidestiller nemlig seksuel chikane med mobning, og det er ikke godt nok, mener LO-næstformand Nanna Højlund.

– Det betyder, at Arbejdstilsynet kun kan gribe ind over for seksuel chikane, når det foregår regelmæssigt og over længere tid – eller gentagne gange på grov vis. Det stemmer ikke overens med ligebehandlingsloven, hvor enhver form for uønsket verbal, ikkeverbal eller fysisk adfærd med seksuelle undertoner er forbudt, siger LO-næstformand Nanna Højlund.

LO præsenterer lovforslaget i forbindelse med en politisk høring om seksuel chikane i dag, der er arrangeret af ligestillingsminister Karen Ellemann og beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen.

Læs forslaget her