? Hvis tendensen fortsætter, kan vi komme til at se flere sager som Simens og Vestas, hvor de ansatte bliver syge af arbejdet med farlige kemikalier, og det kan vi ikke leve med, siger LO-næstformand Morten Skov Christiansen.

COWI har i en ny rapport, udarbejdet for LO, kortlagt det kemiske arbejdsmiljø i Danmark. Rapporten viser, at der stadig anvendes store mængder farlige stoffer og materialer i arbejdsmiljøet i en række brancher og meget tyder på, at der stadig er en omfattende risiko for at blive udsat for kemiske påvirkninger i arbejdet.

Alligevel er det over ti år siden kemisk arbejdsmiljø var prioriteret i de nationale strategier og handeplaner på arbejdsmiljøområdet. Det manglende fokus på området har ført til tab af viden og kompetencer hos myndigheder, arbejdsmiljørådgivere og på virksomheder. Det viser interviews med en række interessenter på arbejdsmiljøområdet i rapporten. Interessenterne er bekymrede over udviklingen, da det tager tid og kræver oplæring at opnå ekspertise i forebyggelse, regulering og vurdering af kemiske arbejdsmiljøforhold.

LO-næstformand Morten Skov Christiansen deler bekymringen:

? Hvis vi ikke prioriterer det kemiske arbejdsmiljø, ender det med, at vi ikke har beredskabet til at sikre, at arbejdet foregår på en forsvarlig måde. Det er kritisk, fordi der stadig anvendes store mængder farlige stoffer og materialer i arbejdsmiljøet. Hvis vi sidder på hænderne, risikerer vi, at endnu flere lønmodtagere bliver syge af arbejdet med farlige kemikalier fremadrettet.

Nedskæringer i bevillingerne til Arbejdstilsynet ser ud til at påvirke tilsynsindsatsen og medfører, at Arbejdstilsynet fokuserer snævert på de tre prioriterede områder i handlingsprogrammet, hvor et rent kemisk arbejdsmiljø ikke er med.

? Endnu en gang kan vi se, hvor fatalt det er, at der bliver skåret i bevillingerne til Arbejdstilsynet. De har simpelthen ikke ressourcerne til at prioritere et rent kemisk arbejdsmiljø, som de gjorde tidligere. Hvis man for eksempel kigger på hudlidelser, så anmeldes der hvert år op mod 3000 arbejdsrelaterede hudlidelser, og undersøgelser viser, at det kun er toppen af isbjerget, da der er en kraftig underrapportering. Kemisk arbejdsmiljø skal ind i ekspertudvalget og være en del af en fremtidig national prioritering af arbejdsmiljøindsatsen, siger LO-næstformand Morten Skov Christiansen.

Kemisk arbejdsmiljø i Danmark – overblik

Kemisk arbejdsmiljø i Danmark – bilagsrapport