Det går godt for dansk økonomi. Der er højere økonomisk vækst og udsigt til, at beskæftigelsen fortsætter med at stige solidt med godt 90.000 personer i 2017-2019. Samtidig er der lav risiko for overophedning og ingen faretruende tegn på generel mangel på arbejdskraft. Det viser den seneste LO Prognose ?Øje på beskæftigelsen, november 2017?.

LO lægger vægt på, at opsvinget er meget mere balanceret end i 00?erne, og at det er afgørende, at de positive fremtidsudsigter bliver håndteret sådan, at opsvinget bliver langvarigt og alle kommer med.

? De offentlige finanser er sunde, og det er derfor et oplagt tidspunkt at investere i det absolut nødvendige; uddannelse og opkvalificering. Udfordringen handler nemlig ikke om, at der bliver mangel på hænder. Udfordringen handler om at sikre, at der er det rigtige match mellem de kvalifikationer, virksomhederne efterspørger, og de kvalifikationer arbejdsstyrken har, siger cheføkonom i LO, Allan Lyngsø Madsen.

Samtidig giver opsvinget gode muligheder for, at flere personer på kanten af arbejdsmarkedet kan få fodfæste. Men det kræver en succesfuld beskæftigelsespolitik og en stærk socialpolitisk indsats.

? Der skal investeres i den socialpolitiske indsats og i beskæftigelsespolitikken, så vi kan hjælpe flere ud af arbejdsløshed. Samtidig kræver det, at virksomhederne er parate til at åbne dørene for de mennesker, der skal ud på arbejdsmarkedet, siger Allan Lyngsø Madsen.

De mange nye job kommer alene i den private sektor med jobfremgang i både de private serviceerhverv, industrien og byggeriet. Omvendt bliver der desværre færre offentligt ansatte.

? Det er rigtig positivt, at der bliver skabt flere job. Men samtidig bliver der desværre færre offentligt ansatte. Det vil give en skævvridning, og derfor skal der afsættes tilstrækkelige midler til at imødekomme det stigende servicebehov i den offentlige sektor, så velfærdsniveauet følger med udviklingen, siger Allan Lyngsø Madsen.

Læs prognosen her

Se grafikken her