Fra det første etablerende møde i dag og de kommende måneder skal lønmodtagere, arbejdsgivere og regering forhandle om en aftale, som ifølge regeringens kommissorium skal ende med ?en stærk, målrettet og mere fleksibel voksen-, efter- og videreuddannelsesindsats, som motiverer private og offentlige virksomheder og medarbejdere til opkvalificering?.

? Det er ingen hemmelighed, at vi har en klar målsætning om at få gjort det mere attraktivt og enkelt for den enkelte lønmodtager at deltage i den efteruddannelse, han eller hun vil have glæde af i fremtiden. Det er både vigtigt for den enkelte lønmodtagers jobmuligheder og helt afgørende, hvis vi vil sikre, at vi i Danmark fortsat er produktive og kan konkurrere med udlandet ? og derved har råd til vores velfærdssamfund, siger Lizette Risgaard:

? Det skal blandt andet være mere overskueligt at finde rundt i de mange tilbud og med en lettere adgang for den enkelte. Og det spiller jo rigtig fint sammen med, at regeringen i sit kommissorium ønsker ?et tilgængeligt og fleksibelt system, som motiverer og tilskynder? både lønmodtagere og virksomheder til at bruge det. Og meget gerne bruge det endnu mere, kunne man tilføje. Så nu glæder vi os til at komme i gang, siger Lizette Risgaard.

En mere enkel og tilgængelig efteruddannelse kræver samtidig et langt bedre samarbejde mellem uddannelsesinstitutionerne ? helt fra den forberedende voksenundervisning til og med de videregående efteruddannelser.

Samtidig er det afgørende, at kvaliteten er højere på det enkelte uddannelsestilbud, og at både lønmodtagere og virksomheder kan finde tilbud blandt de udbudte uddannelser og kurser, som de kan se relevansen af.

? Godt nok går omstillingen på arbejdsmarkedet hurtigt, og vi skal være forberedte på, at der kommer til at være andre job i morgen end i går. Men det går ikke stærkere, end at det er ? og skal være ? muligt for den enkelte at følge med og holde sig skarpt opkvalificeret, siger Lizette Risgaard.

Derfor skal vi som samfund være villige til at investere de nødvendige ressourcer, understreger LO-formanden. Det betyder, at de godt tre milliarder kroner, som lige nu står opsparet i VEU-systemet på grund af faldende aktivitet de senere år, skal investeres i danskernes kompetenceudvikling.

? Hvis vi skal have en relevant voksen- og efteruddannelse, som flere virksomheder og lønmodtagere er motiverede til at bruge end i dag ? og det skal vi ? så kræver det bedre økonomi til uddannelserne og bedre godtgørelse til virksomhederne, når deres medarbejdere er af sted. Det har alle parter ? regeringen, arbejdsgiverne og lønmodtagerne ? et fælles ansvar for at sikre. Det nytter ikke noget at skrue et fantastisk VEU-system sammen, hvis det ikke tager højde for, om den enkelte lønmodtager, virksomhederne og uddannelsesinstitutionerne kan få økonomien og hverdagen til at hænge sammen, siger Lizette Risgaard.

Læs regeringens kommissorium for trepartsforhandlingerne om VEU her

Kontakt: LO?s pressetelefon 26 11 97 10.