Færre regler og dokumentation. Bedre ledelse og samarbejde på tværs af sektorer. Flere og bedre digitale løsninger.
Målsætningerne for regeringens udspil til en ”sammenhængsreform” møder opbakning fra hovedorganisationen FTF, der repræsenterer 450.000 offentligt og privat ansatte.
”Det er den helt rigtige tankegang, at regeringen vil skabe mere sammenhæng på tværs af fx dagtilbud og skole, ældre- og socialområdet. Vi skal først analysere hver enkelt sektor for sig og se på, hvordan sammenhængen med andre sektorer bliver bedre. Der er brug for at se på hele styringskæden fra top til bund,” siger formand for FTF, Bente Sorgenfrey.
”Der er brug for færre styringsmål, mere tillid til ansattes faglighed og større ledelsesrum for den enkelte leder. Kontrol- og dokumentationskrav, som ikke giver mening i praksis, skal væk. Det må være målsætningen, men der findes ikke en quick-fix løsning for hele den offentlige sektor. Derfor er det fornuftigt at tage sektor for sektor og samtidig se på sammenhængen”.
Digitale løsninger er vigtige
Regeringen vil finde flere digitale løsninger i den offentlige sektor. Det perspektiv er FTF enig i. Den offentlige sektor i Danmark er allerede langt forud for de fleste andre lande og medarbejderne er åbne overfor – og bidrager i høj grad til teknologiudviklingen på deres områder. Men der er desværre også en del fejlslagne it-projekter i den offentlige sektor.
”Det er helt afgørende, at udviklingen af nye digitale løsninger i den offentlige sektor sker i tæt samarbejde med de ansatte, så de er medudviklere af de nye løsninger. Det er samtidig afgørende, at medarbejderne sikres relevant efter- og videreuddannelse, så de er klædt på til digitaliseringen af deres arbejde.”, siger Bente Sorgenfrey.
Fokuser på faglighed frem for konkurrencer
Mål- og resultatstyring på fx skole og socialområdet virker ikke altid efter hensigten og kan skabe mistillid og ramme de svageste borgere. Det viser en stor evalueringsrapport fra KORA.
”Lad os sprede de gode eksempler mellem institutionerne. Men systematiske sammenligninger og benchmarks af fx de enkelte skoler og dagtilbud, som regeringen ønsker, giver næppe mening, da de har meget forskellige forudsætninger. Man kan ikke køre det samme koncept ned over alle. Man risikerer at bygge et nyt måle- og vejesystem op, som ikke bidrager til at løfte kvaliteten”, mener Bente Sorgenfrey.
FTF har netop besluttet et stort udviklingsprojekt, der skal komme med nye bud på styring af den offentlige sektor:
"Der har været for meget fokus på processtyring og økonomi. Der skal fortsat være styr på økonomien, men vi kan få mere kvalitet til borgerne, hvis vi fokuserer mere på tillid til de ansattes og ledernes faglighed. Det vil vi komme med forslag til, og jeg vil gerne rose regeringen for at nedsætte en følgegruppe, hvor hovedorganisationerne netop kan komme med forslag til reformen på medarbejdernes vegne", siger Bente Sorgenfrey, der sidder med i følgegruppen til den ny Ledelseskommission.
Stram økonomi kan spænde ben for reform
For at regeringens sammenhængsreform kan få succes er det nødvendigt at se på den offentlige sektors økonomi, som er strammet igennem flere år. Regeringen bør droppe sine planer om kun 0,3 pct. vækst i offentligt forbrug frem til 2025. Der er brug for en vækst på 1,1 pct. frem mod 2025, hvis velfærden skal udvikles i takt med det markant stigende antal børn og ældre og kvalitetsudviklingen i samfundet (så der fx er råd til ny medicin mv.). Det har flere topøkonomer fastslået.
Samtidig bør regeringen give kommunerne lov til at lave flerårige budgetter, så de kan investere i forebyggelse og sociale indsatser. Læs mere i nyheden her.