LO deler beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsens bekymring over en ny undersøgelse af danskernes sikkerhed og sundhed på arbejdspladserne. Undersøgelsen er foretaget af Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA).

Som Beskæftigelsesministeriet skriver i sin pressemeddelelse i dag, så er hovedkonklusionen, at andelen af fysisk overbelastede medarbejdere fra 2012 er steget med 15 pct., samtidig med at 17 pct. flere overbelastes psykisk. Ministeren vil nedsætte et ekspertudvalg, der skal gentænke arbejdsmiljøindsatsen.

LO-formand Lizette Risgaard siger:

? Det går den helt forkerte vej. Arbejdsmiljøet skal blive bedre; ikke dårligere og mere nedslidende. LO har længe peget på, at der er brug for at styrke arbejdsmiljøindsatsen, og at de sidste mange års nedskæringer har skubbet indsatsen ud af kurs. Vi er derfor glade for, at beskæftigelsesministeren nu også anerkender, at arbejdsmiljøindsatsen har slået fejl. Jeg håber, at det betyder, at de planlagte besparelser i Arbejdstilsynet tages af bordet og at der i stedet investeres massivt i indsatsen for et godt arbejdsmiljø. Det handler om medarbejdernes helbred og tryghed.

? De her tal er et nødblus, som jeg håber, at alle partier kan se fra deres kontorer på Christiansborg. I takt med at pensionsalderen stiger og vi alle skal blive flere år på arbejdsmarkedet, er der mere end nogensinde brug for en stærk arbejdsmiljøindsats, som sikrer forudsætningerne for et sundt, sikkert og længere arbejdsliv. Vi ser frem til at deltage i det ekspertudvalg, ministeren vil nedsætte for at gentænke arbejdsmiljøindsatsen og finde gode løsninger.

? Det her må også være et wake up call til arbejdsgiverne om at tage arbejdsmiljøet alvorligt.  Det har vi sagt længe. Nu ligger de nye tal på bordet. Det er ikke godt nok. Nu må virksomhederne tage skeen i den anden hånd og påtage sig deres ansvar for arbejdsmiljøet.

Et bredt flertal i Folketinget vedtog 2020-strategien for bedre arbejdsmiljø i 2011. Målet er en reduktion af alvorlige arbejdsulykker på 25 pct., en reduktion af fysisk overbelastede på 20 pct. og at antallet af psykisk overbelastede skal ned med 20 pct.

Kontakt: LO?s pressetelefon 2611 9710.