? Der er ingen konkrete forslag for de unge, der er fjernest fra at starte på en uddannelse ? og eksisterende, gode tilbud foreslås fjernet med et pennestrøg uden at blive erstattet med noget andet. Det skæmmer et ellers godt og gennemarbejdet forslag, siger LO-næstformand Ejner K. Holst.

Når ekspertgruppen om fremtidens ungdomsuddannelser i dag afleverer sine anbefalinger til regeringen, vil den præsentere en ambitiøs og gennemarbejdet vision for en mere sammenhængende uddannelsesindsats for de unge.

En bunden opgave at få handlet nu
? Det er meget tiltrængt. Op imod en femtedel af de unge har hverken en ungdomsuddannelse eller et job, når de bliver 25. Det er især et stort problem for de unge selv, der på den måde starter deres voksenliv uden fast ståsted på arbejdsmarkedet og med manglende perspektiver for at gøre deres tilværelse mere tryg. Men det er så sandelig også en udfordring for Danmark. Vi ved, at vi om få år kommer til at mangle især faglært arbejdskraft, så det er en bunden opgave endelig at få handlet, siger LO-næstformand Ejner K. Holst.

Han ser mange gode perspektiver i ekspertgruppens forslag om at samle indsatsen i kommunerne

? Det er fornuftigt at samle indsatsen i kommunerne og for eksempel sikre en gennemgående kontaktperson for de unge i deres vej. Og så er vi i LO helt enige i, at der bliver lavet en national standard for dette tilbud, fastholdt et statsligt styringsmæssigt ansvar, og som samtidig involverer kommunerne både økonomisk og styringsmæssigt. En række af disse elementer er meget overordnet beskrevet, og vi deltager gerne i arbejdet med at udfolde dem til praktiske forslag, siger Ejner K. Holst.

De mest udsatte er glemt i anbefalingerne
Men når det kommer til indsatsen over for de unge, der er allerlængst fra at starte på en uddannelse, er udvalgets forslag meget mere mangelfulde.

? Der er nogle unge, der er så lidt klar til at kaste sig ud i uddannelse, at de i stedet har brug for noget andet. For nogens vedkommende kan det være, at et ufaglært arbejde er løsningen. For nogle andre er det at prøve sig af på arbejdsmarkedet, samtidig med at de får undervisning og støtte og samler mod og motivation til at starte på en egentlig erhvervsuddannelse. Her har Erhvervsgrunduddannelsen (EGU) vist sig meget effektiv. Men på trods af gode evalueringer, foreslår man nu at afskaffe den helt ? uden at erstatte den med noget andet. Dét ville være et sørgeligt tilbageskridt, siger Ejner K. Holst.

? Skal vi hjælpe disse unge, så skal man tydeliggøre det arbejdsmarked, de kan komme ud på. Vi skal kunne beskrive deres kompetencer, så de kan få merit ind i en erhvervsuddannelse, når de på et tidspunkt vil gå videre med en sådan. Her er ekspertgruppen fuldstændig tavs ? og derfor kommer det samlede billede desværre i høj grad til at fremstå som, at man skaber en uddannelse og en uddannelsesinstitution for dets egen skyld. I direkte modsætning til det erklærede formål ? også at hjælpe de unge, der gennem praktisk baserede aktiviteter primært skal kvalificeres til at finde stabil beskæftigelse, siger Ejner K. Holst.

Kontakt: LO?s pressetelefon 26119710