FTF beklager vedtagelsen af L 69 om begrænsning af dobbeltuddannelse. Det er en voldsom begrænsning af den enkeltes muligheder for at uddanne sig og skifte karriere gennem et langt arbejdsliv.

FTF vurderer, at uddannelsesloftet vil betyde at studerende i større omfang vil afbryde deres igangværende uddannelse, for at holde mulighederne for videreuddannelse åbne.

FTF mener, at den korte frist for ikrafttræden er både uacceptabel og unødvendig. Ikrafttræden burde som minimum være udskudt til sommeren 2018, sådan at den enkelte havde en reel mulighed for at tilpasse sine planer til de begrænsninger, loven indebærer. Det ville samtidig give uddannelsesinstitutionerne en smule tid til at forberede alternative uddannelsesmuligheder for de mange, som nu udelukkes fra at uddanne sig i det ordinære uddannelsessystem.

Det er bemærkelsesværdigt, at lovgiver ved denne indgribende ændring anvender kortere frister end dem, der foreskrives for uddannelsesinstitutioner, når de skal varsle væsentlige ændringer af kriterierne for vurdering af ansøgerne i kvote 2 og for adgangsbegrænsning og ansøgningskriterier til optagelse på kandidatuddannelser.

FTF opfordrer ministeren til at prioritere de drøftelser med uddannelsesinstitutionerne om mulighederne for at forbedre fagligt relevante overgange fra bachelor- og professionsbachelor til kandidatuddannelser, som er forudsat i aftale af 10. november 2016

FTF foreslår endvidere at ministeren sikrer, at de videregående uddannelsesinstitutioner i videst muligt omfang udvikler deltidsuddannelser, som giver voksne mulighed for at realisere deres uddannelsesønsker gennem åben uddannelse, der hvor uddannelsesloftet sætter en stopper for at uddanne sig i det ordinære uddannelsessystem

Om administration af dispensationsbestemmelserne

For samtlige adgangsbekendtgørelser gælder, at det er uddannelsesinstitutionen, der træffer beslutning om dispensation i forhold til optagelse på grund af helbredsmæssige forhold eller forældet uddannelse mv. af ansøgere, der allerede har en dansk videregående uddannelse på samme niveau eller på højere niveau end den, de søger optagelse på.

Det fremgår ikke, om ansøgere, der søger optagelse med dispensation af ovenstående grunde, kan få en forhåndsvurdering af muligheden for optagelse, eller om der evt. gælder særlige vilkår for deres ansøgning, fx tidsfrister.

Det er også uddannelsesinstitutionen der vurderer, om den enkelte ansøger har gennemført en dansk uddannelse som er på tilsvarende niveau til en professionsbacheloruddannelse, en bacheloruddannelse eller en kandidatuddannelse

FTF anbefaler, at det tydeliggøres i hver enkelt bekendtgørelse, hvilke formelle krav og eventuelle tidsfrister mv. der gælder ansøgere, der søger optagelse med dispensation

FTF opfordrer samtidig til, at det skal være muligt for enkeltpersoner at få en forhåndsgodkendelse af, hvorvidt de vil blive omfattet af uddannelsesloftet eller ej.