Skatteministeren har i dag præsenteret en ny handleplan om styrket momsindsats med 17 initiativer. Men planen er en uholdbar lappeløsning, der ikke styrker skattekontrollen, fastslår Dansk Told & Skatteforbund og hovedorganisationen FTF.
”Den nye plan styrker ikke skattekontrollen. Skatteministeren flytter 20 medarbejdere internt i SKAT til momskontrol, men de fjernes fra andre vigtige områder. Der er brug for langt flere ansatte i SKAT til at udføre skattekontrol og lukke de store huller i skattesystemet, som er blevet afsløret de seneste år”, siger Jørn Rise, formand for Dansk Told & Skatteforbund.
Hovedorganisationen FTF og Dansk Told & Skatteforbund kræver, at politikerne vågner op og sørger for at prioritere reel skattekontrol og flere ansatte frem for blot at lave nye it-systemer, procedurer og ansætte endnu et nyt eksternt konsulentfirma.
”Man kan ikke ustraffet blive ved at skære ned på SKAT og reducere medarbejderstaben og samtidig tro, at man kan lukke hullerne. De efterhånden mange beviser på, at der ikke er ressourcer nok til at stoppe snyd og omfattende svindelnumre har tydeligt vist, at der kræver en mere omfattende indsats end at flytte rundt på personalet, når en ny historie dukker op”, siger formand for FTF, Bente Sorgenfrey.

Færre ansatte i SKAT frem til 2020
Regeringen har ganske vist med finanslovsaftalen for 2017 afsat flere økonomiske ressourcer til SKAT.
Således blev der på regeringens finanslovforslag for 2017 afsat en reserve på i alt 6.700 mio. kr., herunder 1.250 mio. kr. i 2017, 1.650 mio. kr. i 2018, 2.050 mio. kr. i 2019 og 1.750 mio. kr. i 2020.
Men i den endelige finanslovsaftale for 2017 mangler der finansiering af hele planen. Og allerede i 2018 mangler der 700 mio. kr. i forhold til den oprindelige plan.
Samtidig går de ekstra midler IKKE til flere skatteansatte. Tværtimod har regeringen ifølge finansloven stadig planer om årlige reduktioner af antallet af ansatte i SKAT. I 2017 er der afsat 5.973 årsværk, men det skal i 2020 være reduceret til 5.391, altså næsten 600 færre.
”Nedskæringer årsværk på indsatsområdet – altså skattekontrollen – fortsætter i de her år sideløbende med, at politikerne taler om at styrke skattekontrollen. Politikerne og konsulentfirmaerne, som hyres ind løbende, taler om nye smarte it-systemer og værktøjer kan erstatte ansatte, men de nye systemer har ikke bevist sit værd endnu: Tværtimod”, siger Jørn Rise, formand for Dansk Told & Skatteforbund.
”Hvorfor vil regeringen fortsætte nedskæringerne på personalet? Hvor mange skandaler skal der til, før regeringen sikrer en varig bevilling, der sikrer flere skatteansatte, så vi kan finansiere vores fælles velfærdssamfund”, spørger FTF-formand Bente Sorgenfrey.
KONTAKT
Jørn Rise: 40 26 44 91
Bente Sorgenfrey: 40 45 26 45