Det længe ventede udspil fra EU-kommissionen om koordinering af velfærdsydelser er netop blevet offentliggjort.
Udspillet indeholder en række tiltag, der skal håndtere presset på medlemsstaternes velfærdsydelser på grund af arbejdskraftens fri bevægelighed indenfor EU. I den danske debat har begrebet velfærdsturisme været anvendt som en betegnelse for EU-borgere, især fra Østeuropa, der rejser til andre EU-lande for bl.a. at få ret til velfærdsydelser, fx dagpenge, SU og børnepenge, hvoraf en del tager velfærdsydelserne med tilbage til hjemlandet.
FTF har påpeget, at danske velfærdsydelser er fastsat efter danske leveomkostninger og derfor ikke bør tages med til udlandet, men kun udbetales, hvis man arbejder og er bosat i Danmark.
Men til FTF’s store ærgrelse vil EU-kommissionen med et nyt udspil tillade, at EU-borgere tager danske dagpenge med til udlandet i op til seks måneder. I dag er det kun muligt i op til tre måneder, og først efter mindst tre måneders beskæftigelse.
Tiltaget får FTF til at frygte et voksende pres på det danske arbejdsløshedssystem, hvis det nye udspil om velfærdsydelser vedtages og gennemføres, som Kommissionen ønsker det.
”Det er positivt, at den danske regering helt klart siger fra overfor EU-kommissionens planer om at lade udlændinge tage danske dagpenge med til hjemlandet i op til seks måneder”, siger formand for FTF, Bente Sorgenfrey, der blandt andet repræsenterer bankfolk, bygningskonstruktører, sygeplejersker, lærere og pædagoger.
”Jeg glæder mig over, at der i EU-kommissionens udspil lægges op til, at Danmark kan beholde det supplerende beskæftigelseskrav, så man skal have arbejdet mindst tre måneder i Danmark, før man kan få danske dagpenge. Men jeg er meget ærgerlig over, at Kommissionen vil gøre det muligt at medtage danske dagpenge til et andet EU-land i op til seks måneder, når grænsen i dag er på tre måneder. Det er at gå fra ondt til værre”, siger Bente Sorgenfrey.

Flere tager danske dagpenge til udlandet
Det er relativt nemt at tage dagpenge fra Danmark til et andet EU-land som arbejdssøgende. Kun en meget lille del af danske dagpengemodtagere benytter sig af denne mulighed. Derimod er antallet af statsborgere fra østeuropæiske lande, som tager dagpenge til hjemlandet, hvor de danske dagpenge mange gange vil overstige lønningerne, steget fra 49 personer i 2010 til 425 personer i 2014. Det tal vil vokse, hvis reglerne lempes, som Kommissionen ønsker det.
EU-kommissionen vil i sit nye udspil heller ikke tillade medlemslandene at indeksere velfærdsydelserne, så de tilpasses til hjemlandets leveomkostninger. Det ville ellers gøre det muligt for Danmark at sænke dagpengesatsen og børnepengene for dem, der eksempelvis tager den danske velfærdsydelse med hjem til fx Rumænien eller Polen.
”Det synes vi ellers er både rimeligt og retfærdigt. De danske børnepenge er tænkt til at dække udgifter til børn, der bor i Danmark med det omkostningsniveau, der er her. Det er klart, at man har ret til børnepenge, hvis man er arbejdstager i Danmark. Uanset hvor ens børn bor. Men det er ikke en selvfølge, at beløbet skal være det samme uanset, hvor børnene opholder sig”, siger Bente Sorgenfrey.