? Det er godt, at der rent faktisk bliver taget mere hånd om problemerne i SKAT, end vi har set de seneste år. Men det er også en lidt skuffende aftale, som primært tager hånd om de allerstørste skandalesager, EFI og ejendomsvurderingerne. Derimod sikrer den slet ikke SKAT de nødvendige ressourcer til kontrol og inddrivelse. Det er det første spæde skridt til en genopretning, men heller ikke mere, siger Lizette Risgaard.

? Groft sagt minder den her aftale lidt for meget om Kejserens nye klæder. Kejseren er måske ikke fuldstændig nøgen. Men aftalen består kun af de allermest nødvendige lapper på de steder, som det havde været direkte upassende ikke at dække.

SKAT har i en årrække været plaget af skandaler om det uanvendelige it-system til elektroniske inddrivning, EFI, fejlagtige ejendomsvurderinger og især nedskæringer, som har gjort SKAT ude af stand til løse sine opgaver med kontrol og inddrivelse. Som et resultat er det såkaldte skattegab ? forskellen på, hvor meget der burde være betalt i skat, og hvor meget der reelt er blevet betalt ? vokset. Ifølge Rigsrevisionens gennemgang er staten gået glip af et tocifret milliardbeløb alene på virksomhedernes manglende moms- og skatteindbetalinger.

? Det er afgørende for danskernes tillid til hinanden og til velfærdssamfundet, at vi kan stole på, at alle betaler det rigtige ? hverken for meget eller for lidt ? i skat. Og at pengene rent faktisk kommer i kassen. Derfor kan vi ikke leve med et SKAT, der ikke fungerer, siger Lizette Risgaard.

Derfor har LO og en række andre aktører anbefalet politikerne at styrke SKAT, mens LO selv har foreslået at løfte antallet af medarbejdere i SKAT fra de nuværende 6.000 til 8.000, som kan styrke SKAT?s kontrol og samtidig sikre ressourcerne til at løfte de bundne opgaver. Men det kan den nye aftale slet ikke leve op til.? Vi er slet ikke i mål med antallet af medarbejdere. Aftalen nævner godt nok ?rekruttering af op mod 2.000 nye medarbejder?. Men det er langt fra nok til at opveje de tidligere års nedskæringer og den naturlige afgang, når folk går på pension eller finder andre job, siger Lizette Risgaard.

Det samme gælder en række afgørende indsatser på områder som kontrol og inddrivelse af told, moms, penge i skattely og kontrolindsatsen mod social dumping.

? Vigtige områder som indsatsen mod social dumping og skattelyindsatsen er omtalt, men der følger ingen ressourcer med. Helt grundlæggende er det en aftale, som er meget langt fra at få lukket skattegabet og adresseret SKAT?s grundlæggende problemer, siger Lizette Risgaard.

Kontakt: LO?s pressetelefon 26 11 97 10