Løkkes regering har ligesom en række tidligere regeringer en ambition om at få flere personer på overførselsindkomst ind på arbejdsmarkedet ved at presse dem på økonomien. ‘Det skal kunne betale sig at arbejde’ har argumentet lydt for en række nedskæringer af de sociale ydelser.
Men ambitionen risikerer at gå på grund ude hos arbejdsgiverne – især i den private sektor. De private virksomheder har i en årrække haltet efter de offentlige ift at bringe personer på overførselsindkomst tættere på arbejdsmarkedet at ansætte dem i virksomhedspraktik, løntilskud eller andre jobordninger. Senest viser tal fra SFI, at 38 procent af alle offentlige virksomheder har ledige i virksomhedspraktik mod kun 17 procent af de private. Og 42 procent af offentlige virksomheder har ledige ansat med løntilskud mod kun 14 procent af de private.

Tag ansvaret på jer
FTF, der er hovedorganisation for 450.000 offentligt og privat ansatte, opfordrer flere private virksomheder til at bruge jobordningerne og på den måde påtage sig et medansvar for at få flere i arbejde.
Ikke mindst fordi de fastansatte medarbejdere oven i købet har gode erfaringer med at arbejde sammen med kolleger ansat på særlige vilkår. Det viser en ny undersøgelse fra FTF foretaget blandt ca. 3.000 FTF-medlemmer, der alle selv har arbejdet sammen med personer ansat på særlige vilkår. Lektor på Institut for Statskundskab ved Aalborg Universitet Thomas Bredgaard, står for undersøgelsen "Virksomheders sociale ansvar".
Op mod 40 procent af medarbejderne tilkendegiver, at ansatte på særlige vilkår aflaster kollegerne. Det er næsten dobbelt så mange som dem, der er uenige. Samtidig mener 63 procent, at de i høj eller nogen grad ville skulle arbejde hurtigere eller mere, hvis ikke der var ansatte på særlige vilkår i virksomheden.

Endelig er hele 80 procent af medarbejderne glade for, at deres arbejdsplads udviser socialt ansvar.
Formand for FTF, Bente Sorgenfrey, mener at der er brug for en mentalitetsændring i den private sektor.
"Virksomhederne har en kedelig tendens til at se folk i fx virksomhedspraktik, løntilskud eller fleksjob som en byrde. Men det gør en stor del af deres medarbejdere faktisk ikke! Vores undersøgelse viser, at størstedelen af medarbejderne ser de atypisk ansatte som en hjælp. Den indstilling bør opmuntre virksomhederne til at bruge ordningerne mere", siger hun.

Bente Sorgenfrey peger desuden på, at virksomhederne får de forskellige jobordninger mere eller mindre betalt af staten – økonomi er med andre ord en dårlig undskyldning.
Forskeren bag FTF’s undersøgelse, lektor Thomas Bredgaard, konkluderer således også i undersøgelsen, at "virksomhederne kan ansætte og fastholde personer med betydelige økonomiske tilskud fra det offentlige og ofte uden omkostninger for virksomheden".
Forsker: Påtrængende at virksomhederne tager ansvar
Han konkluderer videre, at behovet for at virksomhederne ansætter flere ledige i jobordninger, er mere påtrængende end nogensinde før. Hvis tiltag som de nye lavere ydelser, kortere ydelsesperioder og kontanthjælpsloftet skal nedbringe antallet af personer på offentlig forsørgelse "kræver det, at virksomhederne i højere grad end i dag er villige til at ansætte den berørte persongruppe".

Eller som Bente Sorgenfrey siger det:
"Der opstår ikke pludselig flere job af, at man presser de ledige endnu mere økonomisk. Der opstår nye job, når flere arbejdsgiverne vælger at ansætte flere ledige!"
Arriva: Vi ansætter ikke kun af et godt hjerte
En privat virksomhed, der er kendt for at tage socialt ansvar, er transport- og busselskabet Arriva. I 2014 vandt Arriva to Corporate Social Responsibility-priser – blandt andet for deres samarbejde med jobcentrene.

For tiden har Arriva forløbet "Kvinder bag rattet", hvor de netop i samarbejde med jobcenteret forsøger at rekruttere ledige kvinder til jobbet som buschauffør. Det er en gruppe, som de traditionelt set har haft svært ved at rekruttere, forklarer diversity manager i Arriva, Pernille Kiær:
"Vi har gode erfaringer med at have nydanske kvinder ansat, og det er rigtigt gode buschauffører. Vi oplever, at der er forskellige udfordringer med den her gruppe, men vi ved, at vi kommer til at mangle buschauffører på lang sigt, og derfor arbejder vi allerede nu på at få et godt samarbejde med jobcenteret og nogle nye rekrutteringskanaler klar," siger hun.
Men nu er I jo en stor virksomhed, og det her lyder som et ret stort arbejde. Tror du ikke, at det kunne blive uoverskueligt for en mindre virksomhed?
"Det hjalp os, at vi tog kontakt til jobcenteret og sørgede for at få en fast kontaktperson. Det offentlige tænker lidt anderledes end det private, så som virksomhed har vi selv måttet tage initiativet, men nu giver det virkelig pote. Mit forslag til mindre virksomheder er: Ring til jobcenteret, aftal at få en kop kaffe, og få en snak om, hvordan jobcenteret kan hjælpe jer."