Kommentaren kommer i anledning af regeringens netop offentliggjorte 2025-plan ?Helhedsplan for et stærkere Danmark?.

– Danmarks største udfordring består uden sammenligning i, at vi skal være dygtigere. Derfor er der ikke råd til regeringens skattelettelser. Hvis vi skal klare os i konkurrencen, skal vi investere alt, hvad vi overhovedet kan, i uddannelse og efteruddannelse – og så skal vi sætte massivt ind på et bedre arbejdsmiljø, så vi kan holde til at arbejde, siger LO?s formand Lizette Risgaard.

Urimeligt at hæve pensionsalderen igen
Regeringen foreslår desuden, at danskerne skal arbejde endnu længere.

– Det hænger ikke sammen. Hver femte af LO?s medlemmer siger allerede i dag, at de ikke kan fortsætte i deres job frem til pensionsalderen, fordi det er for hårdt. Det er typisk ufaglærte og kortuddannede, der har de hårdeste job, og det er urimeligt at blive ved med at presse dem, siger Lizette Risgaard, der peger på behovet for en langt bedre arbejdsmiljøindsats.

– Det undrer mig desuden, at regeringen ikke foreslår en forbedret seniorførtidspension, men ønsker at indføre en helt ny ordning i form af seniorfleksjob.

Interessant pensionsforslag med tidsler
Regeringen foreslår samtidig, at alle med indtægter over 300.000 kr. skal have et ekstra jobfradrag, hvis de sparer op til pension. Formålet er at løse det såkaldte ?samspilsproblem?, hvor det for mange ikke kan betale sig at spare op de sidste år af deres arbejdsliv, da de bliver modregnet i en række offentlige ydelser.

– Vi er enige i, at samspilsproblemet er et stort problem, så det er da et interessant forslag, som vi skal have gransket. For det skal naturligvis kunne betale sig at spare op til sin pension, også i de sidste år på arbejdsmarkedet ? det giver ingen mening at straffe folk for at spare op, siger Lizette Risgaard.

– Til gengæld er jeg bekymret over regeringens tanker om at indføre en obligatorisk pensionsopsparing. Det bryder med den danske aftalemodel på arbejdsmarkedet.

Håbløst at begrænse dagpenge for dimittender
Til gengæld kritiserer LO kraftigt regeringens forslag om at indføre en måneds karensperiode i dagpengesystemet for alle dimittender. Hidtil har nyuddannede kunne få dagpenge fra første ledighedsdag efter færdiggørelsen af uddannelsen, hvis de har været medlem af en a-kasse i 12 måneder. Den mulighed vil regeringen nu fjerne.

– Det er direkte ufint, at regeringen så kort tid efter en bred dagpengeaftale nu igen filer på dagpengesystemet. Danmark har opbygget et stærkt og fleksibelt arbejdsmarked, fordi danskere fra begyndelsen af deres arbejdsliv melder sig ind i en a-kasse og dermed har et sikkerhedsnet. Ved at fjerne incitamentet til at melde sig tidligt ind, leger regeringen med hele grundlaget for den danske arbejdsmarkedsmodel, siger Lizette Risgaard.

Kontakt: LO?s pressetelefon: 26 11 97 10.