I et indlæg i Børsen den 22. august kalder Allan Cervin det for ‘Jantelovsbeskrivelser’ og et postulat, at jeg i et tidligere indlæg påpegede, at topskatteydere bor langs Strandvejen udenfor København og hele vejen op til Nordsjælland.
Først Janteloven: Lad mig gøre det helt klart, at FTF’s modstand mod topskattelettelser ikke handler om misundelse over, at nogle mennesker tjener mere end andre. Sagen er, at de besparelser på offentlig service, der skal finansiere skattelettelserne, rammer borgere i hele landet, mens topskattelettelser kun gavner de i forvejen mest velhavende. Det er urimeligt.
Så det såkaldte postulat: Tørre tal fra Danmarks Statistik viser konkret, at hovedparten af topskatteyderne bor kommunerne nord for og rundt om København. På en rangliste over kommunernes andel af topskatteydere består de 18 øverst på listen udelukkende af kommuner i Nordsjælland eller lige uden for København.
Først på 19. pladsen dukker en jysk kommune op. På Top 30 finder man kun to ikke-sjællandske kommuner. Storbyer som Århus, Ålborg og Odense er placeret som hhv. nr. 34, 52 og 56 på ranglisten.
Med andre ord behøver man hverken postulater eller Jantelov for at se, at gevinsten af topskattelettelser vil være stærkt koncentreret i én del af landet.